Nepal: »Število žrtev potresa bi lahko doseglo 10.000«

Po zadnjih podatkih je potres zahteval več kot 5000 življenj, najmanj 8000 ljudi je ranjenih.

Objavljeno
28. april 2015 13.45
NEPAL-QUAKE
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Katmandu - Četrti dan po smrtonosnem potresu v Nepalu se preštevanje žrtev 28-milijonskega naroda nadaljuje. Po zadnjih podatkih je v Nepalu umrlo 5057 ljudi, več kot 8000 je ranjenih, s Kitajske in Indije poročajo še o 100 smrtnih žrtvah. Po navedbah Združenih narodov je potres z magnitudo 7,8 tako ali drugače prizadel osem milijonov ljudi, 1,4 milijonu od njih že primanjkuje hrane.

»Število smrtnih žrtev bi se lahko povzpelo do 10.000, saj še vedno čakamo na informacije iz odmaknjenih vasic,« je povedal nepalski premier Sushil Koirala. Povedal je, da vlada počne vse, kar je v njeni moči, da bi našla preživele. »To so velik izziv in težki časi za Nepal.« Pojasnil je, da prošnje po pomoči prihajajo s številnih himalajskih vasi, a oblasti zaradi pomanjkanja opreme in reševalcev ne morejo odgovoriti na vse potrebe hkrati. Na pomoč je priskočilo več vlad: nad Nepalom tako letijo vojaška letala ZDA, Kitajske, Izraela in drugih držav.

Tla se po silovitem potresu umirjajo zelo počasi - številni močni popotresni sunki so še dodatno načeli že tako poškodovano infrastrukturo. Reševanje še dodatno ovira obilno deževje. Tako predstavnik nepalske vojske kot predstavniki Združenih narodov opozarjajo, da se bodo do odmaknjenih vasic, tudi tistih okoli epicentra, le stežka prebili. »Naš glavni izziv se je zdaj prebiti iz Katmanduja in doseči najbolj prizadeta območja, sam epicenter,« je povedal Jamie McGoldrick iz ZN.

V glavnem mestu Katmandu po poročanju agencije Reuters svojci žrtev in prostovoljci med ruševinami uničenih stavb iščejo žrtve. »Zgolj čakati na pomoč je veliko težje, kot pa da se reševanja lotiš sam. Nikogar ni od vlade ali vojske, da bi nam pomagal,« je povedal 27-letni Pradip Subba, ki je med ruševinami stolpa Dharahara, zgrajenega v 19. stoletju, iskal svojega brata in svakinjo. V času potresa je bilo v stolpu, ki je bil pod zaščito Unesca, več deset ljudi, iz ruševin jih zdaj rešujejo prostovoljci, ki poskušajo vonj po smrti omiliti s prevezami čez nos.

Strah pred pomanjkanjem najnujnejših dobrin se krepi, poroča Reuters. Preživeli tako hitijo v trgovine po zaloge. Družine zaposlenih v Katmanduju zapuščajo mesto, avtobusi so tako povsem natrpani, nekateri so prostor našli tudi na strehi. Ljudje, ki so ostali v mestu, spijo na prostem ali v šotorih, stran od visokih zgradb. Mnogi med njimi so ostali brez strehe nad glavno, drugi se v strahu pred novim potresom ne upajo vrniti med štiri stene. »Tu bivamo že tri dni, pod platneno streho. Gledamo na vsak košček hrane, vsako kapljo vode. Poleg vsega pa zdaj še dežuje. Kaj lahko storimo? Kam lahko gremo? Preveč nas je strah, da bi se vrnili domov, kaj če udari še enkrat?« je za Reuters povedala 28-letna Rama Shrestha, mati petletnega otroka.

Indijski reševalci, eni prvih, ki so priskočili na pomoč, so povedali, da bo iskanje in reševanje pogrešanih trajalo še kar nekaj časa. »Odstraniti je treba vse te ruševine ... mislim, da bo trajalo tedne,« je povedal predstavnik indijskih reševalnih sil O. P. Singh.

Potres je moril tudi na najvišji gori sveta, kjer je snežni plaz, ki je delno zasul bazni tabor Mount Everesta, pod seboj pokopal 18 alpinistov. Med njimi sta bila dva Američana, Avstralec in Kitajec.