Obama ostro nad Trumpa zaradi odziva na pokol v Orlandu

Ameriški predsednik ostro napadel republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa.

Objavljeno
14. junij 2016 22.51
Obama
De. P., STA
De. P., STA

Washington – Ameriški predsednik Barack Obama je po današnjem sestanku Sveta za nacionalno varnost, posvečenem nedeljskemu pokolu v homoseksualnem klubu v Orlandu, ostro napadel republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa, čeprav ga ni omenjal z imenom, poroča STA.

Trump si je uvodoma čestital na Twitterju, ker je predvidel, da bodo teroristi znova napadli ZDA. Trump je hkrati ponovno pozval k prepovedi prihoda muslimanov v ZDA, zaradi česar ga je danes zjutraj kritiziral predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa, republikanec Paul Ryan iz Wisconsina.

Obama je novinarje seznanil s potekom sestanka in povedal, da 29-letni Omar Mateen, ki je v nedeljo v Orlandu pobil 49 ljudi, ni dobival navodil iz tujine za napad. Po informacijah, ki jih imajo, je bil to jezen, moten in nestabilen mladenič, ki se je radikaliziral prek interneta.

Obama je potem napadel politike, ki pišejo nesmisle na Twitterju in zavrnil pozive k prepovedi prihoda muslimanov v ZDA. »To ni Amerika v kateri želimo živeti. To nas ne bo naredilo bolj ampak manj varne, ker bo podžigalo mnenja, da Zahod sovraži muslimane,« je dejal Obama.

Nato se je znesel nad kritiki, ki ga obtožujejo, da ovira vojno proti terorizmu, ker ne uporablja izraza »radikalni islamski terorizem«. »Tu ni nobene magije. Če kdo resno misli, da nam ni jasno, proti komu se borimo, da smo zmedeni, potem bo to veliko presenečenje za več tisoč teroristov, ki smo jih pospravili z bojišča,« je dejal Obama.

Predsednik ZDA je vprašal, kaj natančno nekateri mislijo, da bodo s spremembo izraza dosegli. »Ali bo ISIL potem manj zavezan pobijanju Američanov? Bomo s tem dobili več zaveznikov? Ali je to v prid kakšni vojaški strategiji? Če grožnjo preimenuješ, to ne pomeni, da bo šla stran,« je dejal Obama, ki ne uporablja izraza Islamska država (IS), ampak ISIL ali Daesh.

Bela hiša trdi, da je to zato, ker teroristom nočejo dati legitimnosti, da predstavljajo islam. Republikanski kritiki predsednika pa trdijo, da je to zato, ker je Obama preveč politično korekten in noče užaliti muslimanov.

Obama je poudaril, da se vojaki in policisti zelo dobro zavedajo, kdo je sovražnik, ko preprečujejo napade.

Obama je priložnost izkoristil za nov poziv kongresu, naj sprejme ostrejšo orožarsko zakonodajo. Na prvem mestu je prepoved kupovanja orožja tistim, ki so na seznamu osumljenih teroristov, demokrati pa želijo prav tako prepovedati polavtomatsko orožje, saj je bilo to vpleteno v večino odmevnih strelskih pokolov.