Orkan je v Portoriku pustil veliko razdejanje

Pomoč tja še naprej prihaja le po zraku, letala odvažajo turiste; primanjkuje vode in hrane, komunikacije so slabe.

Objavljeno
26. september 2017 13.07
PUERTORICO-CARIBBEAN-WEATHER-HURRICANE
Be. B., STA
Be. B., STA

Washington − Ameriško odvisno ozemlje v Karibih Portoriko je bilo v ponedeljek, pet dni po tem, ko je tja udaril orkan četrte kategorije Maria, še vedno povsem razdejano. Zaradi čedalje večjih kritik o zaostajanju zvezne pomoči v primerjavi s Teksasom in Florido se je v ponedeljek zvečer po twitterju oglasil tudi predsednik ZDA.

Slaba infrastruktura in dolgovi

Donald Trump je tvitnil, da Teksas in Florida dobro okrevata po orkanih Harvey in Irma, Portoriko pa je v velikih težavah. Spomnil je, da je imel Portoriko že pred orkanom slabo in razmajano infrastrukturo ter ogromen dolg bankam na Wall Streetu, ki ga bo na žalost treba plačati. Za zdaj pa so prioriteta voda, hrana in zdravila in Trump trdi, da to zagotavljajo.

Zvezna agencija za posredovanje v izrednih razmerah (Fema) ima v Portoriku in na Ameriških deviških otokih 700 koordinatorjev, pomoč pa deli skupaj 10.000 zveznih uslužbencev. Zaradi očitkov o slabi pomoči Washingtona Portoriku, je proti njemu odplula amfibijska bojna ladja Kearsarge, ki dovaža pomoč, marince in helikopterje.

Družinski člani poskušajo izpod ruševin, ki jih je v Portoriku povzročil orkan Maria, rešiti ostanke svojega premoženja. Foto: Ricardo Arduengo/AFP

Večina prebivalcev brez elektrike

Pomoč v Portoriko še naprej prihaja le po zraku, letala, ki letijo z otoka, pa od tam še vedno odvažajo turiste in prebivalce, ki želijo stran od vročine v ZDA. Brez elektrike je velika večina od 1,6 milijona odjemalcev, bolnišnice pa delujejo na generatorje.

Maria se lahko sicer za portoriško elektrogospodarstvo izkaže na koncu kot blagoslov. Pred orkanom so potrebovali štiri milijarde dolarjev za posodobitev omrežja, državno elektropodjetje pa je bilo devet milijard dolarjev v dolgu. Za zdaj pa se 3,4 milijona prebivalcev otoka kuha v vlažni vročini brez klimatskih naprav.

Celotne ocene razdejanja še nimajo

Pet dni po orkanu so bile ceste na otoku še vedno polne ruševin, poleti na otok in z njega so redki, razen vojaških in humanitarnih, primanjkuje tudi vode in hrane, komunikacije so slabe. Dejansko uničenje po orkanu Maria, ki je na Portoriku pobil 16 ljudi, sploh še ni ocenjeno.

Trumpa še ni bilo na otok, v ponedeljek pa sta tja prispela vodja Fema Brock Long in svetovalec Bele hiše za domovinsko varnost Tom Bossert, ki sta na novinarski konferenci z guvernerjem Portorika Ricardom Rossellom zagotovila nadaljevanje okrepljene zvezne pomoči.

Fema je doslej tam razdelila 1,5 milijona obrokov hrane, 1,1 milijona litrov vode in gradbeni material.