Orlandski strelec se je najverjetneje radikaliziral sam

Vse več je informacij o življenju 29-letnega Omarja Mateena. Priče so povedale, da je redno obiskoval klub, ki ga je napadel.

Objavljeno
14. junij 2016 18.00
SINGAPORE-US-ATTACKS-GAY
Mo. B.
Mo. B.

Orlando – Ameriške oblasti in mediji mrzlično brskajo po preteklosti 29-letnega Omarja Mateena, ki je pred dnevi hladnokrvno umoril skoraj 50 ljudi in jih 53 ranil, ter iščejo motive za njegovo dejanje. Po zadnjih podatkih ameriške zvezne policije FBI se je Mateen, ki je tik pred napadom poklical policijo in izrazil vdanost Islamski državi, radikaliziral sam, za napad pa se odločil samoiniciativno.

Predstavnik FBI James Comey je pojasnil, da agenti doslej niso našli nobenih dokazov, da bi Mateen dobival navodila za napad iz tujine, prav tako niso našli nobenih indicev, da je bil član katerekoli teroristične mreže. Prepričani so, da se je radikaliziral na spletu, ob spremljanju propagande IS.

Agenti FBI so se zdaj bolj kot na skrajni islamizem osredotočili na homofobni fanatizem. Nekaj dni pred napadom, naj bi ga iz tira vrgel istospolni par, so po napadu pojasnili njegovi svojci, ki so ob tem še poudarili, da je imel Omar Mateen duševne težave, pretepal pa naj bi tudi svojo nekdanjo ženo.

Da bi se zgodba še bolj zapletla, so štirje redni obiskovalci nočnega kluba, katerega je Mateen napadel, potrdili, da so ga v klubu redno srečevali. »Včasih se je usedel v kot in tiho pil sam, spet drugič se ga je napil ter postal glasen in napadalen,« je za časopis Sentinel povedal Ty Smith. Še eden od rednih gostov kluba Pulse Kevin West pa je za Los Angeles Times povedal, da sta si z Mateenom leto dni občasno dopisovala preko aplikacije, namenjene homoseksualcem.

Clintonova za omejite orožja, Trump priseljevanja

Še en strelski pokol je v ZDA znova načel vprašanje o ohlapni orožarski zakonodaji. »Posameznikom, ki imajo težave, so duševno bolni ali pa hočejo zagrešiti nasilno dejanje smo zelo olajšali dostop do zelo zmogljivega orožja,« je povedal ameriški predsednik Barack Obama. Kongres, ki je rokah republikanske stranke, je pozval, naj sprejme zakonodajo, ki bo otežila nakup orožja, kakršnega je uporabil napadalec v Orlandu.

Na napad sta se odzvala tudi bodoča tekmeca za Belo hišo – Hillary Clinton in Donald Trump. Medtem ko Trump vidi odgovor v ostrejši priseljenski politiki, Clintonova poziva k ostrejšim pogojem za nakup orožja.

V ponedeljek so ne le v Orlandu, ampak tudi drugod po ZDA potekali shodi v spomin na žrtve napada. Spominu nanje so se poklonili tudi Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji, Avstraliji in na Nizozemskem.