Pobeg kot v filmu

Vsako leto prebegne na jug okoli tisoč Severnih Korejcev, se pa število zmanjšuje, odkar je na oblasti Kim Džong Un.
Objavljeno
14. november 2017 21.34
Zorana Baković
Zorana Baković
V južnokorejskem delu skup­nega varnostnega območja so v ponedeljek razglasili izredno stanje, potem ko se je ob 15.30 s severne strani demarkacijske­ črte zaslišalo streljanje. Tik pred tem so z nadzornimi kamerami opazili, da se meji med obema Korejama približuje vojak v vojaškem vozilu.

Ko se je eno kolo ugreznilo v jarek, je vojak skočil iz vozila in stekel proti južnokorejski strani. Nekaj vojakov s severnokorejske strani se je pognalo za njim in streljalo iz polavtomatskih pušk. Danes so potrdili, da je bilo izstreljenih 40 nabojev. Begunca so zadeli najmanj petkrat, preden je prešel na južnokorejsko stran in padel na odprtem prostoru kakšnih 50 metrov od ­demarkacijske črte.

Odstranjenih pet krogel, dve sta še v vojakovem telesu

Južnokorejski vojaki, ki so bili takrat na straži, so potrebovali približno 20 minut, da so se priplazili do ranjenca in ga odvlekli do tako imenovane Hiše svobode, trinadstropnega poslopja nasproti betonske stavbe, poimenovane Panmungak na severnokorejski strani. Na obeh poslopjih je nameščeno več nadzornih kamer, s katerimi 24 ur na dan spremljajo vsak premik na nasprotni strani. Tokrat so z vrha Hiše svobode opazovali, ali so severnokorejski vojaki streljali na begunca tudi po tem, ko je ta prestopil demarkacijsko črto, kar bi pomenilo prekinitev premirja, s katerim so poleti 1953 ustavili ­triletno korejsko vojno.

Nad izvajanjem premirja z južnokorejske strani bedi posebni komite poveljstva ZN. To telo je v ponedeljek prek zvočnikov, ki so nameščeni ob demarkacijski črti, obvestilo severnokorejsko stran o stanju prebeglega vojaka in postopku, ki poteka v zvezi z njegovim prebegom. Vojaka so s helikopterjem prepeljali v univerzitetno bolnišnico Adžu v mestu Suvon v pokrajini Gjongi. Operiral ga je direktor centra za travmatologijo Li Guk Džong. Ta se je leta 2011 proslavil, ko je rešil življenje ladijskemu kapitanu Seuk He Gjunu, potem ko so ga med operacijo, ki so jo izvedli proti somalskim ugrabiteljem, v Adenskem zalivu prerešetali pirati.

Prvi pobeg po 10 letih

Doktor Li je zdaj pod vojaškim nadzorom. Prepovedali so mu komuniciranje z mediji, je pa prek vojaškega štaba sporočil, da je ranjenec še vedno v nezavesti in priključen na respirator. Odstranili so mu pet krogel, dve sta še v njegovem telesu. Čeprav je v kritičnem stanju, saj je utrpel več poškodb notranjih organov, je doktor Li prepričan, da ga bo rešil. Po uniformi je mogoče sklepati, da je begunec vojak z nižjim činom. Ni bil oborožen. O motivih za pobeg ga bo, ko si bo opomogel, zaslišala južnokorejska vojska.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da je bil to od septembra 2007 prvi pobeg severnokorejskega vojaka prek demarkacijske črte v Panmundžonu. Vsako leto prebegne v Južno Korejo okoli tisoč Severnih Korejcev, se pa to število zmanjšuje, odkar je na oblasti Kim Džong Un. Od leta 2011 se je več kot 20 beguncev vrnilo v Severno Korejo, ker se niso mogli navaditi na življenje v drugačnem sistemu. Največ jih pribeži v Južno Korejo prek tretjih držav. Primeri, kot je zadnji, so zelo redki.Severnokorejski predsednik Kim Džong Un. Foto: Reuters

Marca 1967 je takratni podpredsednik tiskovne agencije KCNA Li Su Gen pripravil reportažo o delu vojaške komisije za premirje na severnokorejski strani Panmundžona, nato se je odločil prebegniti v Južno Korejo. Za njim so streljali, a ga ni zadela nobena krogla. Kmalu nato je vodstvo v Seulu posumilo, da je njegov pobeg organizirala severnokorejska oblast. Li naj bi se infiltriral v južnokorejske visoke kroge in zbiral tajne podatke za vodstvo v Pjongjangu. Aretirali so ga leta 1969, ko naj bi s ponarejenim potnim listom poskusil pobegniti prek Vietnama nazaj v Severno Korejo. Julija istega leta so ga usmrtili.

Zadnjič so se v Panmundžonu severnokorejski in južnokorejski vojaki streljali leta 1984, ko je državljan Sovjetske zveze, ki je bil na obisku v demilitariziranem območju, s severne prešel na južno stran in zaprosil za politično zatočišče. Severnokorejski vojaki so takrat prestopili demarkacijsko črto in streljali za njim, južnokorejski vojaki pa so prav tako odgovorili s streljanjem. V spopadu je bilo ubitih več ljudi. 

Turisti niso bili ogroženi

Ob ponedeljkih je skupno varnostno območje v Panmundžonu zaprto za obiskovalce, tako da turisti niso bili ogroženi. Južnokorejski obrambni minister Song Jong Mu je moral pred parlamentom braniti vojake pred očitki zakonodajalcev, da bi morali tudi ti odgovoriti s streljanjem. »Menim, da so vojaki izvrstno ukrepali,« je dejal Song. »Pravilno so ocenili položaj in zmanjšali tveganje.« Tveganje je bilo toliko večje, ker se je vse to zgodilo v trenutku, ko je Severna Koreja znova zagrozila z jedrsko vojno proti ZDA, katerih letalonosilke so pravkar končale vojaške vaje nedaleč od Korejskega ­polotoka.