Pod žarometom: Michel Temer

Do nedavnega je bil malo znan brazilski javnosti, zato pa se je njegovega vpliva toliko bolj zavedala politika.

Objavljeno
01. september 2016 18.09
BRAZIL-IMPEACHMENT/TEMER
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Michel Temer se je še pred slabim letom pritoževal, da je podpredsednik zgolj za okras. Danes je njegova vloga povsem drugačna. Potem ko so senatorji s položaja dokončno odstavili Dilmo Rousseff, k čemur je v vlogi predsednika njene najpomembnejše koalicijske zaveznice, Stranke demokratičnega gibanja (PMDB), ki ji je v trenutku največje nuje obrnila hrbet, veliko prispeval tudi sam, je vajeti Brazilije prevzel v svoje roke.

Do nedavnega ga večina Brazilcev ne bi prepoznala, če bi videla njegovo fotografijo. Petinsedemdesetletni strokovnjak za ustavno pravo velja za diskretnega politika in sposobnega pogajalca, ki zmore preseči razlike med nasprotniki. Po politični lestvici se je vzpenjal potihem. Smisel za humor ni njegova močnejša stran − zaradi zadržanega vedenja se ga je oprijel celo vzdevek Butler. Morda najbolj odstopajoče od te neopazne podobe je dejstvo, da se je leta 2003 poročil s 43 let mlajšo lepotno kraljico Marcelo Tedeschi, ki ima njegovo ime vtetovirano na vratu. Prav njegova soproga je navdahnila večino pesmi, ki jih je leta 2013 izdal v zbirki Anonima intimidade (Anonimne intimnosti).

A čeprav je bil do nedavnega malo znan brazilski javnosti, se je njegovega vpliva toliko bolj zavedala politika. Nikoli ni bil v soju žarometov, pa vendar vselej v središču pomembnega dogajanja. Njegov največji politični dosežek je, da je svoji vplivni stranki PMDB v zadnjih dveh desetletjih pomagal oblikovati koalicijo z vsakim predsednikom (oziroma predsednico). Tako on kot stranka se pragmatično izogibata jasnim ideološkim stališčem, zato lahko skleneta zavezništvo katere koli barve.

Brazilci so že v zadnjih mesecih lahko okusili, kako bo vodil državo. Ni jih navdušil. Ena njegovih prvih potez, potem ko je maja (takrat še) začasno prevzel položaj, je bilo imenovanje novega kabineta, sestavljenega izključno iz belopoltih starejših moških. S tem si je v državi, kjer več kot 50 odstotkov prebivalstva predstavljajo nebelci, prislužil veliko kritik. Prav tako k njegovi priljubljenosti ni prispevalo dejstvo, da so morali kar trije ministri, ki jih je izbral, zaradi obtožb o korupciji odstopiti v vsega nekaj tednih.

Korupcijske obtožbe senco mečejo tudi nanj. Za razliko od predhodnice so ga neposredno povezali škandalom Petrobras, poleg tega pa so mu zaradi nezakonitega financiranja volilne kampanje že pred časom za osem let prepovedali kandidiranje na volitvah. A tudi, če bi se na njih lahko potegoval za predsedniški položaj, ne bi bil uspešen. Glede na javnomnenjske raziskave ne bi dobil niti pet odstotkov glasov. Med Brazilci je celo tako nepriljubljen, da so ga med nedavno slovesno otvoritvijo olimpijskih iger v Rio de Janeiru glasno izžvižgali. Svoj govor je skrajšal na vsega nekaj sekund, nato pa se do konca iger ni pojavil v javnosti.