Požari v Kaliforniji na pragu domov bogatašev v Bel Airu

Močan suh veter, ki se je okrepil v ponedeljek, razpihuje več požarov na jugu Kalifornije okrog Los Angelesa.

Ma. F., STA
čet, 07.12.2017, 10:33

Los Angeles − Številnim požarom, ki pustošijo na jugu Kalifornije, se je v sredo pridružil še velik požar v prestižnem predmestju Los Angelesa Bel Air, kjer prebivajo številni milijonarji. Ognjeni zublji so do večera uničili šest objektov, med njimi poslopje v vinogradu medijskega mogotca Ruperta Murdocha.

Močan suh veter, ki se je okrepil v ponedeljek, razpihuje več požarov na jugu Kalifornije okrog Los Angelesa in guverner Kalifornije Jerry Brown je že v torek razglasil izredne razmere, na pomoč pri gašenju pa je priskočila tudi zvezna vlada v Washingtonu.

V sredo je ukaz za evakuacijo veljal že za 200.000 ljudi, požari so prekinili preskrbo z elektriko za 250.000 gospodinjstev, na ogroženih območjih so zaprli šole, prekinile so se produkcije televizijskih serij, zaprt je muzej Getty, o smrtnih žrtvah pa na srečo vsaj za zdaj še ne poročajo. V hribih nad Los Angelesom je sicer zgorelo nekaj konjev, ki jim jih ni uspelo pravočasno prepeljati na varno.

Današnja noč je bila za gasilce posebej težka, saj je veter pihal s hitrostjo do 130 kilometrov na uro. Ognjeni pekel je zaprl najmanj pet avtocest in v Bel Airu hitro dosegel najmanj šest graščin, vrednih več milijonov dolarjev.

V okrožju Ventura je velik požar Thomas, s katerim se bori tisoč gasilcev, medtem doslej požgal 150 hiš, zračni tankerji pa pri gašenju ne morejo pomagati, saj so vetrovi premočni.

Povezane novice

Zaradi divjih požarov na Portugalskem razglasili tridnevno žalovanje
17. oktober ob 07:58
Požari na Portugalskem in v Španiji še vedno divjajo s polno močjo. Najmanj 36 ljudi je mrtvih.
Prijavi sovražni govor