Požari v Kaliforniji na pragu domov bogatašev v Bel Airu

Močan suh veter, ki se je okrepil v ponedeljek, razpihuje več požarov na jugu Kalifornije okrog Los Angelesa.

Objavljeno
07. december 2017 11.33
Posodobljeno
07. december 2017 11.33
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Los Angeles − Številnim požarom, ki pustošijo na jugu Kalifornije, se je v sredo pridružil še velik požar v prestižnem predmestju Los Angelesa Bel Air, kjer prebivajo številni milijonarji. Ognjeni zublji so do večera uničili šest objektov, med njimi poslopje v vinogradu medijskega mogotca Ruperta Murdocha.

Močan suh veter, ki se je okrepil v ponedeljek, razpihuje več požarov na jugu Kalifornije okrog Los Angelesa in guverner Kalifornije Jerry Brown je že v torek razglasil izredne razmere, na pomoč pri gašenju pa je priskočila tudi zvezna vlada v Washingtonu.

V sredo je ukaz za evakuacijo veljal že za 200.000 ljudi, požari so prekinili preskrbo z elektriko za 250.000 gospodinjstev, na ogroženih območjih so zaprli šole, prekinile so se produkcije televizijskih serij, zaprt je muzej Getty, o smrtnih žrtvah pa na srečo vsaj za zdaj še ne poročajo. V hribih nad Los Angelesom je sicer zgorelo nekaj konjev, ki jim jih ni uspelo pravočasno prepeljati na varno.

Današnja noč je bila za gasilce posebej težka, saj je veter pihal s hitrostjo do 130 kilometrov na uro. Ognjeni pekel je zaprl najmanj pet avtocest in v Bel Airu hitro dosegel najmanj šest graščin, vrednih več milijonov dolarjev.

V okrožju Ventura je velik požar Thomas, s katerim se bori tisoč gasilcev, medtem doslej požgal 150 hiš, zračni tankerji pa pri gašenju ne morejo pomagati, saj so vetrovi premočni.