Preiskovalci korak bližje Trumpu

Ruska preiskava: Ključni član Trumpove kampanje, general Michael Flynn, je morda nova priča.
Objavljeno
25. november 2017 10.31
FILE - In this Feb. 1, 2017 file photo, National Security Adviser Michael Flynn speaks during the daily news briefing at the White House, in Washington. Trump says his former national security adviser is right to ask for immunity in exchange for talking
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Nekdanji general­ Michael Flynn, 24 dni svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši, vse bolj postaja torišče ruske spletke okoli Donalda­ Trumpa. Ko so njegovi odvetniki sporočili, da ne bodo več sodelovali s predsednikovimi, je to sprožilo val ugibanj o tem, da je Flynn morda začel sodelovati s preiskovalci.

Ameriške obveščevalne agencije se strinjajo, da je Rusija posegla v lanske predsedniške volitve in da je bil njen cilj omajati kandidaturo demokratke Hillary Clinton ter pomagati republikancu Donaldu Trumpu. Različni tabori imajo različne razlage, koliko so ruski spletni napadi in širjenje propagande prek različnih kanalov resnično vplivali na volilni rezultat, že nekaj časa pa poteka več vzporednih preiskav o tem, ali je bila Trumpova kampanja kakorkoli povezana s to (domnevno) rusko dejavnostjo. Največjo težo ima delo posebnega preiskovalca Roberta Muellerja, ki ga je na jezo predsednika imenovalo ameriško pravosodno ­ministrstvo.

Mueller in njegova obsežna ekipa so že prejšnji mesec objavili prve obtožnice proti Paulu Manafortu, nekdanjemu predsedniku Trumpove kampanje, ter njegovemu sodelavcu Richardu Gatesu, oba sta se morala predati zveznim oblastem. Hkrati je prišlo na dan, da je nekdanji zunanjepolitični svetovalec kampanje George Papadopoulos priznal laganje zvezni policiji (in začel sodelovati s preiskovalci). V središču njihovega zanimanja je že ves čas Flynn, nekdaj cenjeni vojaški obveščevalec in v zenitu kariere vodja obrambne obveščevalne agencije Dia, ki pa je začel na glas poudarjati konservativne teorije zarote. Ko ga je predsednik Barack Obama odstavil (zaradi neposlušnosti in neprimernega vodenja), je hitro našel stik s Trumpom in postal njegov svetovalec za nacionalno varnost.

Turški posli

V času predaje oblasti je Obama osebno opozoril Trumpa, naj ne pripelje Flynna v vlado, toda neizkušeni republikanec ga ni poslušal. Generalova kariera v Beli hiši se je hitro končala, ko se je pokazalo, da je imel zanimive stike z rusko diplomacijo, v katerih je razpravljal o ameriških sankcijah proti Moskvi, o njih je lagal podpredsedniku Miku Penceu. Pozneje se je pokazalo, da naj bi imel zelo tesne stike tudi z vlado v Ankari, po poročanju ameriških medijev naj bi se s Turčijo celo dogovarjal, da vlada izžene iz ZDA Fethullaha Gülena, nasprotnika turškega avtokratskega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana, za kar naj bi mu obljubili več milijonov dolarjev. Flynn se je šele marca registriral na zunanjem ministrstvu kot lobist tuje države.

Že v začetku meseca se je iz krogov okoli Muellerja razširilo, da naj bi posebni preiskovalec imel zbranih dovolj dokazov za obtožnico proti generalu in njegovemu sinu Michaelu Flynnu mlajšemu, ki je z očetom sodeloval v kampanji in v prehodnem obdobju pri oblikovanju nove vlade. Pod drobnogled naj bi vzeli predvsem lobiranje za tuje vlade, morebitno pranje denarja in morebitno laganje o povezavah v tujini. Že takrat so se pojavila ugibanja, da je to morda oblika pritiska, posebej pri vpletanju Flynna mlajšega, s čimer si želijo prisiliti generala, da bi začel sodelovati s preiskovalci. Ko je New York Times v četrtek razkril, da so Flynnovi odvetniki zaradi navzkrižja interesov prekinili dosedanje sodelovanje s Trumpovo pravniško ekipo, so komentatorji sklepali, da se Flynn vsaj resno pogaja z Muellerjem, če že ni postal njegova nova priča.

Podiranje domin

Takšen razplet bi bil velik preskok v preiskavi, saj general ni samo že dolgo povezan s krogom okoli ruskega predsednika Vladimirja Putina, ampak je zelo zgodaj postal pomemben člen Trumpove kampanje. V zadnjih mesecih je prišlo na plan več srečanj med člani kampanje in predstavniki Rusije, včasih pod pretvezo, da bodo dobili »umazane podrobnosti« o Hillary Clinton, ki bi jih lahko uporabili proti njej. Del tovrstnih spletk sta bila predsednikov sin Donald Trump mlajši in Jared Kushner, Trumpov uradni svetovalec ter njegov zet. Zato nekateri analitiki ugibajo, ali to podiranje domin pomeni, da bi lahko Flynn pomagal preiskovalcem do obtožnice proti članom najožje predsednikove družine, če že ne proti samemu Trumpu. Njegovo (morebitno) sodelovanje namreč pomeni, da lahko Muellerju ponudi pomembnejšo tarčo.

V Beli hiši so zavrnili ugibanja, hkrati pa nemudoma začeli graditi ločnico med predsednikom in Flynnom. Kar ne bo lahko, saj je Trump tudi po odhodu generala iz vlade vztrajno ponavljal, kakršen »fejst fant« je Flynn in kako je »vsa zmeda nepravična do njega«. To je že takrat bodlo v oči, saj newyorški nepremičninar nikoli ni bil znan po lojalnosti do podrejenih. Težave generala z zvezno policijo so pripomogle k temu, da je odpustil njenega direktorja Jamesa Comeyja in si zaradi tega nakopal na glavo vztrajnega in doslednega Muellerja ter njegovo preiskavo.

Morda bo prav to usodno za Trumpovo predsedovanje, saj bi mu lahko dokazali oviranje zvezne preiskave. Še posebej, ker se je nekaj dni po Comeyjevem odhodu v Beli hiši hvalil ruskemu zunanjemu ministru in veleposlaniku, da se je »rešil zmešanca« in tako »znebil pritiska zaradi Rusije«.