Prijatelja, na nek način

Odnos med ZDA in Severno Korejo je postal oseben, zahvaljujoč žalitvam, ki si jih izmenjujeta njuna voditelja.
Objavljeno
12. november 2017 10.47
North Korea US Expert Voices
Zorana Baković
Zorana Baković

»Zakaj me Kim Džong Un žali z ‘dementnim starcem', če jaz njemu nikoli ne bi rekel, da je ‘majhen in debel'?« S tem zapisom se je ameriški predsednik Donald Trump na svojem tviter profilu odzval na komentarje severnokorejskega zunanjega ministrstva, ki je v soboto sporočilo, da jih »brezobzirne pripombe nekega starega norca, kot je Trump, nikoli ne bodo dovolj prestrašile, da bi ustavili svoj napredek«.

Nasprotno, je sklenilo zunanje ministrstvo, vse, kar je Trump izrekel med svojo azijsko turnejo, je Pjongjang samo še utrdilo v prepričanju, da se je pravilno odločil za vzporedni razvoj gospodarstva in jedrske sile, »in nas spodbuja, da še pospešimo prizadevanja za dokončanje svojih nuklearnih zmogljivosti«.


Že tako napete razmere na Korejskem polotoku te dni še zaostrujejo obsežne vojaške vaje, na katerih sodelujejo kar tri ameriške letalonosilke. Foto: Anthony Rivera/AFP

V prvem odzivu na Trumpove izjave, izrečene med obiskom Japonske, Južne Koreje in Kitajske, je severnokorejska tiskovna agencija KCNA citirala svoje zunanje ministrstvo, ki obtožuje ameriškega predsednika, da je tudi ob tej priložnosti pokazal »svojo pravo naravo uničevalca svetovnega miru in stabilnosti«. »Klical je k jedrski vojni,« pravi neimenovani predstavnik zunanjega ministrstva. »Njegovo potovanje po regiji okrog nas je obisk vojnega hujskača, ki išče konfrontacijo, da bi Demokratični ljudski republiki Koreji odvzel samoobrambno jedrsko sredstvo zastraševanja,« nadaljuje izjava.

Kot poročajo ameriški mediji, je hotel Trump med govorom v južnokorejskem parlamentu precej ostreje nastopiti proti Severni Koreji, a so ga svetovalci prepričali, naj zniža tone in tako pusti nekaj prostora za mirno rešitev krize na Korejskem polotoku. Tudi v Vietnamu, kjer je trenutno na obisku, je ameriški predsednik na skupni tiskovni konferenci s predsednikom Tran Dai Quangom izjavil, da je »varnost cilj, ki bi moral združiti vse civilizirane narode«.


Utrinek s srečanja vietnamskega predsednika Tran Dai Quanga z ameriškim gostom. Foto: Jim Watson/AFP

»Hočemo razvoj, ne izzivanja,« je dejal Trump, »hočemo stabilnost, ne kaosa, hočemo mir, ne vojne.« Toda obenem je ponovil svoj poziv »vsem odgovornim državam«, naj si skupaj prizadevajo ustaviti grožnjo severnokorejskega režima svetu.

Trumpova turneja se medtem nadaljuje z njegovim potovanjem v filipinsko glavno mesto Manila, kjer se bo udeležil 31. zasedanja Aseana (Združenja držav jugovzhodne Azije), na katerem bo spet govora o varnosti v severovzhodni Aziji in v Južnem kitajskem morju. Na vrhu vzhodne Azije, ki bo sledil zasedanju Aseana, bo po pričakovanjih izrečena obsodba Kim Džong Una zaradi umora njegovega polbrata Kim Džong Nama z bojnim strupom na letališču v Kuala Lumpurju februarja letos. V glavnem mestu Malezije pravkar poteka sojenje dekletoma, ki sta izvedli atentat po navodilih severnokorejskih agentov. Sodišče bo sodbo predvidoma izreklo še ta mesec.


Donalda Trumpa na Filipinih pričakujejo tudi ogorčeni nasprotniki njegove politike. Foto: Athit Perawongmetha/Reuters

Trump se je sprva hotel vrniti v Washington še pred začetkom vrha vzhodne Azije, vendar je v zadnjem trenutku podaljšal svoje bivanje na Filipinih za dodaten dan, da bi se vendarle udeležil foruma, ki povezuje 16 držav vzhodne, jugovzhodne in južne Azije ter ZDA in Rusijo.

To bo še ena priložnost za Trumpa, da pozove vse sile h koordiniranemu gašenju severnokorejskega jedrskega in raketnega programa. Ameriški predsenik je sicer v tvitu, namenjenemu Kim Džong Unu, sarkastično zapisal: »No dobro, tako zelo si prizadevam biti njegov prijatelj - mogoče se bo to nekega dne tudi zgodilo.«