Protestniki v Južni Afriki: Jacob Zuma mora pasti

Na množičnih protestih ljudje zahtevajo odstop južnoafriškega predsednika.
Objavljeno
07. april 2017 19.56
SAFRICA-POLITICS-DEMO
Z. R.
Z. R.
Johannesburg – Več deset tisoč Južnoafričanov je zasedlo ulice po vsej državi in znova pozvalo predsednika Jacoba Zumo k odstopu. Mnogi rojaki mu očitajo, da podpira korupcijo po tem, ko je prejšnji teden zamenjal vrsto ministrov. Na protestu pred sedežem vlade v Pretorii se je zbralo okoli 20.000 ljudi.

Množica ljudi se je zbrala tudi pred parlamentom v Cape Townu, kjer so vzklikali: »Zuma mora pasti!«. Vladajoča stranka Afriški nacionalni kongres (ANC) je prav tako priredila svoje proteste, na katerih je morala posredovati policija. V Johannesburgu je množico razgnala z gumijastimi naboji in solzivcem, en protestnik je bil ranjen. Televizija eNCA je poročala, da je v Pietermaritzburgu prišlo tudi do obračuna med podporniki ANC s privrženci glavne opozicijske stranke Demokratično zavezništvo (DA). »Danes je samo začetek. Še veliko več protestnikov prihaja. Nadaljevali bomo dokler ... Južna Afrika ne bo tam, kamor sodi,« je zbrane nagovoril vodja DA Mmusi Maimane.

Zuma je prejšnji teden zamenjal vrsto ministrov, med drugim tudi uglednega finančnega ministra Pravina Gordhana, ki se je zavzemal za strogo proračunsko disciplino. Rand je začel močno padati, Zumi pa so mnogi očitali, da podpira korupcijo. Zuma trdi, da želi z zamenjavami izboljšati učinkovitost dela vlade. Na mesto finančnega ministra je prišel nekdanji minister za notranje zadeve Malusi Gigaba, ki je sicer Zumin zaveznik, mnogi pa mu očitajo, da na finančnem področju nima ustreznih izkušenj. Opozicija je na nogah, obstaja pa tudi zaskrbljenost, da bi lahko dogajanje razdelilo vladajočo stranko ANC.

Tudi bonitetna hiša Fitch je – tako kot pred dnevi Standard&Poor's – bonitetno oceno Južne Afrike znižala na raven špekulativnih naložb oz. v t. i. območje ničvrednosti. Razlog je politična nestabilnost, ki jo je povzročila rekonstrukcija vlade.

Bonitetna hiša je oceno Južne Afrike znižala z BBB- na BB+, obeti pa so stabilni. Znižanje ocene odraža prepričanje, da bodo »nedavni politični dogodki, vključno z veliko rekonstrukcijo vlade, znižali standarde upravljanja in javnih financ«. V Fitchu pričakujejo, da se bodo spremembe v vladi, tudi na čelu finančnega ministrstva, odrazile na »spremembi smeri gospodarske politike«. Tudi v Standard&Poor's so ob znižanju bonitetne ocene opozorili, da so spremembe v vladi, ki jih je sprožil Zuma,«ogrozile načrte za proračun in rast«. Ob tem so posvarili, da bi lahko nadaljnje poslabševanje fiskalnih in makroekonomskih rezultatov države vodilo k nadaljnjim rezom bonitetne ocene.Glasovanje o nezaupnici Zumi v parlamentu je predvideno za 18. april.