Protitrumpovski val na lokalnih volitvah

Demokrati zmagali v guvernerskih tekmah Virginije in New Jerseyja.
Objavljeno
08. november 2017 08.54
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
Vrsta letošnjih nadomestnih volitev v konservativnih državah je že nakazala, da se volilno telo premika v levo, toda morda obetavni rezultati demokratov so bili kljub temu porazi. Sinoči po ameriškem času so v dveh bolj izenačenih tekmah prevesili tehtnico na svoji stran.

Še posebej sladka je zmaga v Virginiji, »vijolični« zvezni državi, ki niha med modrimi demokrati in rdečimi republikanci, tekma strank pa je bila ves čas zelo tesna in v zadnjih tednih izjemno umazana, predvsem z republikanske strani. Toda Ralph Northam, namestnik dosedanjega guvernerja, je ne samo porazil tekmeca Eda Gillespieja, pač pa je to opravil s prepričljivimi devetimi odstotnimi točkami razlike. Podobno je bilo v New Jerseyju, vodilni demokrat Phil Murphy je brez težav premagal republikanko Kim Guadagno, namestnico dosedanjega guvernerja Chrisa Christieja. Kar ni presenečenje, saj ima nekoč zelo priljubljeni guverner zdaj tako nizko podporo, da se povsem umika iz politike, Guadagnovo pa so volivci videli kot nadaljevanje njegove politike.

Zmagi sta pomembni za krepitev morale demokratov, ki doslej upora proti Donaldu Trumpu niso zmogli pretvoriti v bolj polne volilne skrinjice zase. »Ljudje se bodo dvignili. Ne bodo prenašali tega, kar govori, in to ni zlagana novica,« je 76-letna Leanna Barnes iz New Jerseyja jasno dala vedeti, komu je namenjeno sporočilo volitev. Kako toksičen je bil vpliv predsednika, kaže tudi izjava študentke Tamie Mallory iz Virginie, ki je dejala, da je na lokalne volitve postala pozorna šele po tem, ko je prebrala Trumpovo sporočilo na družbenem omrežju twitter, v katerem je podprl Gillespieja. »To je bil glas proti Trumpu,« je poudarila, kaj jo je spodbudilo, da se je udeležila volitev.

Virginija gre v levo

Prve analize kažejo, da se Northam za zmago lahko zahvali prav valu ljudi, ki so odšli glasovat iz protesta proti predsedniku države. Virginija je bila sicer lani edina južnjaška država, v kateri Trump ni zmagal, zato se je Gillespie večino časa izogibal omenjanja njegovega imena. V zadnjih tednih pa je kljub temu uporabil njegovo taktiko ostrih napadov na nasprotnika, predvsem kot preveč odprtega za priseljevanje. Zavzel se je tudi za ohranitev spomenikov konfederacije, ki so v zadnjih mesecih postali simbol ameriškega rasizma in prizadevanj za belo nadvlado.

Takšna taktika je izzvala nekaj kritik tudi na desnici, zato pa so bili nad njo navdušeni nekdanji strateg Bele hiše Steve Bannon in drugi nacionalisti. Trump je po porazu republikanca že dal vedeti, da si je sam kriv in da bi moral bolj tesno sodelovati z njim. »Gillespie je trdo delal za zmago, a ni sprejel mene ali tega, za kar se zavzemam,« je po twitterju sporočil s svoje azijske turneje. Toda demokrati so zmagali tudi na glasovanju za državnega tožilca in namestnika guvernerja. Kar potrjuje, da se zvezna država vse bolj nagiba na demokratsko stran, štirje od zadnjih petih guvernerjev prihajajo iz njihovih vrst.

New York za Blasia

Po pričakovanjih je v mestu New York demokratski župan Bill de Blasio brez težav osvojil svoj drugi mandat. Volivci zvezne države Main pa so sklenili, naj se ta kljub polenom pod noge iz Bele hiše vključi v program zdravstvene reforme Obamacare, s katerim bodo precej povečali obseg državljanov, ki se lahko zdravstveno zavarujejo prek sklada manj premožnega Medicaid. Republikanski guverner je doslej namreč petkrat z vetom preprečil takšno pobudo lokalnega parlamenta.