Republikanski zdrs v Trumpovo temno senco

Strupena politika ameriškega predsednika Donalda Trumpa se preliva v poraze na voliščih v zveznih državah.
Objavljeno
09. november 2017 22.41
A voter enters a polling site in Atlanta, Tuesday, Nov. 7, 2017. Voters electing a new mayor for Atlanta and filling a handful of vacancies in the Georgia Legislature will find no shortage of choices on the ballot. (AP Photo/David Goldman)
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Analize volilnega torka po ZDA ne puščajo dvoma. Republikanci so doživeli­ ­vrsto porazov, saj so se demokrati množično odpravili na volišča v uporu proti Donaldu Trumpu. To so ocene konservativnih medijev, sicer naklonjenih predsedniku in desnici.

Takšnega razmišljanja ne krepi le poraz republikancev na volitvah za guvernerja New Jerseyja in Virginije, v kateri so demokrati prevzeli vse voljene javne funkcije, zelo blizu so tudi prevzemu večine v spodnjem domu parlamenta te zvezne države. Demokratska plima se širi po Združenih državah, na izrednih volitvah za senat zvezne države Washington so z zmago dobili večino v zgornjem domu lokalnega parlamenta. Podobno so v južnjaški Georgiji iztrgali republikancem več poslanskih mest v tamkajšnjem parlamentu, dve celo v okrajih, kjer včasih zaradi prevlade desnice sploh niso imeli svojih kandidatov. Iz demokratske stranke prihajajo tudi številni novi župani po ZDA.

Trump je z azijske turneje sporočil, da so si poraženci sami krivi, saj se niso dovolj oprli nanj, ob »rekordnih gospodarskih številkah pa bomo še naprej zmagovali, še bolj kot prej«. Toda celo na mnenjskih straneh konservativnega časnika Wall Street Journal, kjer so sicer redko kritični do 45. predsednika, so zapisali, da so »včasih Trumpovi komentarji tako očitno napačni, da se vprašaš, ali se krohoče, ko jih piše«. Demokrati so dolgo iskali način za prelitje upora velikega dela države proti spornemu predsedniku v volilne rezultate. Štiri nadomestne volitve za kongres v sicer močno konservativnih zveznih državah so nakazale zasuk v levo, toda kljub temu so bile porazi.

Jeza predmestja

Torkovega preštevanja glasovnic ni mogoče presukati drugače, kot da so republikanci izgubili, ker so volivci hoteli poslati jasno sporočilo Trumpu, je ugotovil konservativni politični analitik Karl Rove. Po njegovih besedah bi morali na desnici biti plat zvona, saj nizka podpora predsedniku ogroža tudi njihovo večino v kongresu na volitvah prihodnjo jesen. Edino svetlo točko vidi v Ralphu Northamu, demokratskem zmagovalcu v Virginiji, ki velja za tako sredinskega, da je včasih celo razmišljal o zamenjavi stranke. Toda zdaj zmerni republikanci odhajajo v politični pokoj, v Washington pa prihajajo skrajni konservativci in nacionalisti.

Posebna skrb desnice je upor v predmestjih, saj se je na njihovih voliščih pojavila koalicija univerzitetno izobraženih in manjšin ter stresla jezo do Trumpa na republikanske kandidate. To je še posebej opazno v Virginiji, kjer je republikanska večina pred leti spretno oblikovala zavite volilne okraje, s katerimi so si za dolga leta poskusili zagotoviti prevlado v lokalnem parlamentu. Ta se je zdela neomajna, toda v torek se je pokazalo, da ob nepriljubljenem predsedniku noben zid ni dovolj visok. Na drugi strani ZDA so demokrati v zvezni državi Washington dobili večino v senatu, kar pomeni, da ima levica na celotni Zahodni obali, od Kalifornije do Washingtona, oblast v svojih rokah.

Zavrnitev trumpizma

Republikancem ostajajo starejši in zelo pobožni volivci ter predvsem majhna mesta in podeželje, kjer bodo prihodnje leto branili večino v obeh domovih kongresa. V urbanih središčih so generacija milenijcev (rojeni od začetka osemdesetih do preloma stoletja), manjšine, belopolti izobraženi volivci in zlasti ženske postali demokratska koalicija, ki podpira modernizacijo družbe, predvsem pa prezira predsednika in njegove vrednote. Upanje desnice, da je Trump tako samosvoj, da ga volivci ne bodo povezovali s stranko, se je v torek razkadilo. Še posebej, ker bo prihodnje leto in leta 2020 lahko prvič volilo več zelo naprednjaških milenijcev kot povojne babyboom generacije.

Rezultati so prav tako velik poraz za nekdanjega stratega Bele hiše Steva Bannona, ideologa novega (belskega) nacionalizma, ki je v Virginiji napovedal zmago republikanca Eda Gillespieja in njegove mračnjaške kampanje z besedami, da je »trumpizem tudi brez Trumpa pot naprej«. Toda volivci so izbrali antitrumpizem in denimo glasovali za Danico Roem, prvo transspolno poslanko v Virginiji, ki je gladko premagala doslej trinajstkrat zapored izvoljenega Roberta Marshalla, avtorja spornega zakona o prepovedi uporabe ženskih stranišč za osebe s spremenjenim spolom. Po ZDA je se je veselilo volilne zmage 15 demokratičnih socialistov.

Demokratski val je tudi navzven spremenil podobo lokalnih parlamentov, v katerih bo zdaj več temnopoltih, »latinosov« in potomcev priseljencev. Vzporedne volitve v Virginiji so pokazale, da volivce veliko bolj kot priseljevanje in gradnja zidu skrbi zdravstveno zavarovanje. Na referendumu v Mainu so podprli vstop države v program zdravstvene reforme Obamacare, s katerim bodo precej razširili obseg državljanov, ki se lahko zdravstveno zavarujejo prek sklada za manj premožne Medicaid. To je boleč udarec za desnico in njena osemletna prizadevanja za uničenje dediščine predsednika Baracka Obame, še bolj pa za republikanskega guvernerja Maina, ki je doslej kar petkrat z vetom preprečil takšno širitev.