»Resno opozorilo« Ameriki

Bliža se trenutek, ko se bo moral svet odločiti, ali bo sprejel realnost s Severno Korejo kot jedrsko silo ali pa krenil v končni obračun z njo.

Objavljeno
29. julij 2017 14.11
SKOREA-NKorea-military-test
Zorana Baković
Zorana Baković
Izstrelek, ki je poletel v nebo v petek ponoči, je bila medcelinska balistična raketa, ki lahko zadane kateri koli del ameriške celine in je zato »resno opozorilo« ZDA, da v primeru napada na Severno Korejo niso varne pred uničenjem. Tako je severnokorejska tiskovna agencija KCNA pojasnila zadnji raketni poskus.

»Poskus je znova potrdil zanesljivost medcelinskih balističnih raket in demonstriral, da smo sposobni nemudoma izstreliti tovrstne rakete iz katere koli regije, s katere koli lokacije in v katerem koli trenutku, obenem pa je jasno dokazal, da je celotno ameriško ozemlje v dosegu projektilov Demokratične ljudske republike Koreje,« je sporočila KCNA in s tem pojasnila, zakaj je bila raketa tokrat izstreljena ponoči. Dosedanji poskusi so namreč praviloma potekali ob zori.

Tiskovna agencija je še dodala, da je tudi zadnji raketni test osebno nadzoroval vodja Kim Džong Un, televizijski posnetki pa so prikazali ognjeno sled rakete, ki se vzpenja v nebo, in Kima, ki v družbi vojaških častnikov slavi še en uspeh.


Foto: KCNA via Reuters

Po navedbah KCNA je bila tudi v petek izstreljena raketa tipa hvasong-14, ki je poletela 3724,9 kilometra visoko, v morje pa je priletela 998 kilometrov od izstrelišča. Letela je 47 minut in 12 sekund, preden je treščila v »morje, vzhodno od Korejskega polotoka,« je sporočila agencija z jasnim namenom izpostaviti vse majhne podrobnosti poskusa. Pojasnila je še, da je bila faza odcepitve nosilne rakete od tistega dela, ki bi moral nositi bojno konico, uspešno izpeljana, nadzor in vodenje pa da sta bila dovolj natančna, da bi lahko zagotovila vrnitev bojne konice v še težjih okoliščinah, kot spremljajo normalni let rakete pod bolj položnim kotom.


Foto: Kazuhiro Nogi/AFP

Tuji vojaški strokovnjaki so potrdili, da je ta poskus prikazal napredek v primerjavi s prejšnjim, izvedenim pred vsega tremi tedni. Niso pa si enotni glede tega, kaj vse bi lahko Severna Koreja s tem orožjem zadela.

Nekateri ameriški strokovnjaki ocenjujejo, da bi takšna raketa lahko poletela do Chicaga in Denverja, drugi pravijo, da bi lahko bil njen doseg tudi do 10.400 kilometrov. Čeprav vsi niso prepričani, da je severnokorejska vojska sposobna nanjo namestiti jedrsko konico, pa se strinjajo, da se hitro krči manevrski prostor za diplomatsko rešitev.

Za povečavo kliknite na grafiko.

Kitajska se je na petkovo izstrelitev odzvala z blago obsodbo in poudarila, da »nasprotuje takšnim dejavnostim, ki so v nasprotju z resolucijami varnostnega sveta OZN in skupnimi željami mednarodne skupnosti«.

Istočasno je kitajsko zunanje ministrstvo v svoji sobotni izjavi za javnost pozvalo vse strani k zadržanosti. »Kitajska upa, da bodo vse vpletene strani previdne v svojem ravnanju, da bi tako preprečile nadaljnje zaostrovanje in skupaj ohranile regionalni mir in stabilnost,« so zapisali v sporočilu.

Ameriški predsednik Donald Trump je posvaril Severno Korejo, da z »orožjem, ki grozi svetu«, povečuje svojo gospodarsko osamitev in svojemu narodu odreka pravico do razvoja. »ZDA bodo naredile vse nujne korake, da bi zagotovile varnost ameriškega ozemlja in zaščitile naše zaveznike v regiji,« je še dejal Trump.

Južnokorejski predsednik Mun Dže In je zaprosil za nove pogovore z Washingtonom o morebitni pošiljki novih baterij protiraketnega ščita Thaad (Terminal High Altitude Area Defence), ki je že nameščen v bližini Seula.

 

Za povečavo kliknite na infografiko.

V soboto zjutraj sta ameriška in južnokorejska vojska izvedli skupne vaje s pravimi balističnimi raketami, ki so jih izstrelili v vode nedaleč od Korejskega polotoka. To je bilo še eno opozorilo Pjongjangu, da je, vsaj kar se Washingtona tiče, vojaška opcija še vedno na mizi. Vse strani, tudi Bela hiša, sicer še vedno dajejo prednost sankcijam. Novi ukrepi za zaostritev izolacije Severne Koreje so usmerjeni proti kitajskim finančnim institucijam, preko katerih Pjongjang prihaja do denarja za svoj jedrski in raketni program.


Foto: Kim Won-Jin/AFP

Sankcije bodo tako še nekaj časa uporabljane ne le kot sredstvo za pritisk na Pjongjang, ampak morda še celo bolj kot palica, ki tolče po kitajskih prstih. Zdaj je samo še vprašanje časa, kdaj bo Pjongjang izvedel še en jedrski poskus. S tem bi dokazal, da so se sankcije izpele. To bi bila točka, na kateri bi se morali ZDA in svet odločiti, ali bodo sprejeli realnost s Severno Korejo kot jedrsko silo ali pa bodo morali kreniti v končni obračun z njo.