Rohani: Jedrski dogovor novo poglavje v odnosih Irana s svetom

IAEA je potrdila, da je Iran izpolnil dogovorjeno, zaradi česar lahko odpravijo nekatere sankcije. Slovenija pozdravlja napredek.

Objavljeno
17. januar 2016 09.37
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Teheran – Iranski predsednik Hasan Rohani je danes pozdravil odpravo mednarodnih sankcij proti Iranu ob začetku veljave julijskega jedrskega dogovora med Iranom in svetovnimi silami. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v soboto potrdila, da je Iran storil vse potrebno glede na določila dogovora, kar omogoča odpravo nekaterih sankcij, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Implementacija dogovora ni izguba za nobeno državo. Prijatelji Irana so veseli in tudi njegovi tekmeci so lahko brez skrbi, mi nismo grožnja za nobeno vlado ali narod,« je dejal iranski predsednik. Dodal je, da so se Iranci obrnili na svet v znamenju prijateljstva, za seboj pa pustili sovražnike, sumničenja in zarote.

»Odprli smo novo poglavje v odnosih Irana s svetom. Smo glasniki miru, stabilnosti in varnosti v regiji in na svetu,« poročanje iranske tiskovne agencije Irna povzema STA.

Iran je 14. julija lani s šesterico velikih sil sklenil zgodovinski sporazum o jedrskem programu, s čimer se je končal 13 let trajajoč spor med islamsko republiko in zahodnimi državami.

Iran si nadeja gospodarski zagon

Iran upa, da bo sporazum pospešil odpiranje države in preoblikovanje upehanega iranskega gospodarstva. Kot je ob predstavitvi proračuna v parlamentu danes opozoril Rohani, Iran potrebuje tuje investicije v višini med 30 in 50 milijard dolarjev letno, da bi dosegel želeno osemodstotno gospodarsko rast.

Padec cen nafte na svetovnih trgih pomeni, da se bo vlada morala ozreti v tujino, da bi spodbudila gospodarstvo, je ob tem opozoril Rohani. Zgolj domače povpraševanje ne more potisniti rasti proti osmim odstotkom, je menil, s čimer je po mnenju AFP nakazal na spremembo v dosedanji politiki.

Pritegnitev tujih investicij bo najboljši način, da izkoristimo priložnost, ki jo ponuja odprava sankcij, da bi spodbudili gospodarstvo in okrepili varnost, je še dejal iranski predsednik.

Nizke cene nafte ter sankcije ZDA in EU so v veliki meri zmanjšale iranske prihodke od prodaje črnega zlata. Kljub temu, da je cena nafte padla pod 30 dolarjev, namerava Iran po odpravi sankcij povečati proizvodnjo in tako nadoknaditi izgubljen tržni delež.

Rohani je hkrati s proračunom za prihodnje leto, ki se po iranskem koledarju začne 20. marca, predložil tudi petletni razvojni načrt, šesti po vrsti, ki temelji na politiki, ki jo je začrtal vrhovni iranski verski voditelj, ajatola Ali Hamenej.

Navdušenje nad dogovorom, a ne v Izraelu

Odprava sankcij proti Iranu v okviru jedrskega dogovora med Iranom in svetovnimi silami je v svetu naletela na pozitivne odzive, le Izrael še vedno ostaja nasprotnik odprave sankcij. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je tako znova posvaril pred nevarnostmi, za katerimi naj bi stala vlada v Teheranu.

Kot je ocenil v soboto zvečer, bo Teheran še naprej prispeval k destabilizaciji Bližnjega vzhoda in še naprej širil terorizem. »Teheran se ni odpovedal svojim prizadevanjem za jedrsko orožje,« je posvaril Netanjahu in pozval svetovne sile, naj Iran pozorno opazujejo in reagirajo na vsako njegovo kršitev.

Drugačnega mnenja sta bila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, ki sta v skupnem sporočilu poudarila, da rezultati kažejo, da je moč s politično voljo, vztrajnostjo in multilateralno diplomacijo rešiti najtežje težave. »Gre za opogumljajočo in močno sporočilo,« sta ocenila.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je implementacijo sporazuma označil kot najpomembnejši mejnik. »Do izraza je prišla dobra volja vseh strani,« je ocenil Ban.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je v odzivu poudaril, da gre za »zgodovinski uspeh diplomacije«. »Od danes dalje smo prepričani, da Iran spoštuje in v celoti uresničuje vse na Dunaju dogovorjene dogovore,« je v soboto zvečer dejal vodja nemške diplomacije.

»Jedrski dogovor z Iranom, kjer je Velika Britanija odigrala eno od glavnih vlog, pomeni, da sta Bližnji vzhod in ostali svet postala varnejša. Leta vztrajne diplomacije sedaj žanjejo sadove,« je dejal britanski zunanji minister Philip Hammond.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Yukiya Amano, ki bo danes v Teheranu, je izpostavil, da so odnosi med Iranom in IAEA sedaj v novem obdobju. »Gre za pomemben dan za mednarodno skupnost,« je še dejal.

Tudi Slovenija pozdravlja začetek izvajanja dogovora

Slovenija je danes v odzivu na začetek izvajanja celovitega dogovora o iranskem jedrskem programu izrazila zadovoljstvo. Ob tem so na ministrstvu za zunanje zadeve poudarili, da sporazum omogoča Iranu ponovno sodelovanje z mednarodno skupnostjo na različnih področjih in hkrati prinaša pozitiven zagon za razvoj dogodkov v širši regiji.

Dodali so, da predstavlja močno sporočilo, da je tudi najbolj zapletena vprašanja mogoče rešiti po diplomatski poti, če za to obstaja politična volja.

Na ministrstvu so tudi izrazili pričakovanje, da bo Iran izkoristil to zgodovinsko priložnost in se konstruktivno vključil v iskanje diplomatskih rešitev vseh konfliktnih situacij v regiji. Slovenija v tej povezavi tudi pozdravlja vključitev Irana v pogovore za reševanje krize v Siriji.