Skupina G7 danes o razmerah v svetovnem gospodarstvu

Letošnje srečanje bo največ pozornosti namenilo upočasnjevanju svetovnega gospodarstva.

Objavljeno
25. maj 2016 18.02
Japan G7 Summit
Jure Kosec
Jure Kosec

Tokio - Letošnje srečanje voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav (G7), ki se danes začne na Japonskem, bo po pričakovanjih največ pozornosti namenilo upočasnjevanju svetovnega gospodarstva. Država gostiteljica je vrh prvotno želela izkoristiti kot poziv k sprejemanju koordiniranih ukrepov za zagon gospodarske aktivnosti. Toda njeni načrti so naleteli na mešane odzive.

Japonska in več drugih držav rešitev za svetovno gospodarstvo vidi v povečanju javne porabe, z njo se strinja tudi Italija, ki bo srečanje voditeljev gostila prihodnje leto. Nemčija, na drugi strani, nasprotuje takšnemu pristopu. Namesto povečanja investicij zagovarja predvsem sprejemanje strukturnih reform.

Udeleženci bodo na dvodnevnem vrhu po pričakovanjih razpravljali tudi o drugih temah, predvsem o vojni v Siriji, migracijah, terorizmu, podnebnih spremembah in Severni Koreji.

Njihovo srečanje bo po vsej verjetnosti zasenčil zgodovinski obisk ameriškega predsednika Baracka Obame (na fotografiji ob prihodu na Japonsko) v Hirošimi.