Splet po kitajsko

Največja rast in cenzura na spletu.
Objavljeno
05. december 2017 20.37
Zorana Baković
Zorana Baković

Vse več uporabnikov spleta na Kitajskem ne pomeni vse več svobode. V resnici to pomeni le še višji požarni zid v kibernetskem prostoru.

Wang Huning
velja za Xijeve možgane, zato je bilo pomembno slišati, kaj bo 62-letni ideolog povedal na svetovni konferenci o spletu, ki je prejšnjo nedeljo potekala v kitajskem mestu Wuzhenu. In ušesa sta tam prvič še posebno napela izvršni direktor Appla Tim Cook in Googlov Sundar Pichai.

Medtem ko je Applov izvršni direktor govoril o pomembnosti odprtosti kitajskega spleta in poudarjal, da je 1,8 milijona kitajskih ustvarjalcev aplikacij, ki uporabljajo njegovo platformo App Store, zaslužilo 16,9 milijarde dolarjev, je glavni direktor Googla – ki se je leta 2010 umaknil iz Kitajske, potem ko so okoli youtuba spustili bambusovo zaveso – kitajske cenzorje prepričeval, da je največja misija njegove družbe, da kitajskim podjetjem pomaga prek Googla poiskati pot do prodaje njihovih izdelkov zunaj Kitajske.

Izvršni direktor Appla Tim Cook Foto: AFP

Wang Huning je dejal, da je Kitajska odprta za zaprti internet. »Kitajska je pripravljena sodelovati z mednarodno skupnostjo, da bi se vzpostavila pravila o pretoku e-trgovine in podatkov čez (kibernetske) meje,« in pojasnil, da gre za »uravnotežena spletna pravila«, ki bi bolj ustrezala vsem stranem. Predsednik Xi Jinping je v pismu sporočil: »Kitajska je pripravljena delati z mednarodno skupnostjo v prid spoštovanju kibernetske suverenosti.« »In izboljševanju partnerstva,« je še dodal. Prvi pogoj za to partnerstvo je spoštovanje kitajskih pravil igre. Google to zelo dobro ve, prav tako Facebook.

Azijska sila je že na pasu za prehitevanje, je sporočil kitajski predsednik. »In Kitajska si želi vse države sveta spodbuditi, da skočijo na ekspresni vlak za splet in digitalno gospodarstvo.« A tako kot je kitajsko odpiranje proti zunanjemu svetu s svojimi temeljnimi načeli ostalo za Velikim zidom, tako je bilo tudi to povabilo k velikemu internetnemu povezovanju pogojeno s spoštovanjem velikega požarnega zidu, vzdolž katerega delujeta cenzura in spletna policija.

Kršiteljica svobode

Organizacija za varstvo svobode govora Freedom House je že tretjič zapored Kitajsko postavila na črni prestol kot najhujšo kršilko spletne svobode. Poleg sedanjih cenzur in blokad se je na kitajskem spletu pojavilo veliko novih restrikcij, usmerjenih proti amaterskemu časnikarstvu in prenašanju »nepreverjenih« novic iz družabnih medijev.

Poleg tega je izvajanje strogega zakona o kibernetski varnosti številne uporabnike spleta prisililo, da se na različnih straneh prijavijo s polnim imenom in priimkom, kar je del priprav na vzpostavitev sistema »družbenih zaslug«, ki bodo imele pomembno vlogo tudi pri zaposlovanju državljanov. Zakon o kibernetski varnosti od tujih spletnih družb zahteva, da podatke o kitajskih uporabnikih zadržijo znotraj kitajskih meja. Za širjenje občutljivih podatkov in komentarjev pa kršitelje čaka kazen od pet dni do enajst let zapora.

Globalno razumljiv jezik

V procesu velike rasti kitajskih uporabnikov in spletnih bogatašev je vse manj stranskih poti, ki omogočajo komuniciranje čez veliki požarni zid. Strogo je prepovedana prodaja VPN (storitve »virtual private nework«), iz App Stora pa so konec novembra črtali tudi Skype.

Wang Huning šefu priporoča, da je treba nekoliko priviti svobodo v kibernetskem prostoru, vse to pa nato pojasniti z globalno razumljivimi termini – suverenost, varnost, protiterorizem.