Svet je kritičen do Trumpove odločitve

Zaradi selitve ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem na Zahodnem bregu in v Gazi potekajo protesti.
Objavljeno
07. december 2017 07.28
Posodobljeno
07. december 2017 10.36
Ka. M., STA, S. V.
Ka. M., STA, S. V.

Medtem ko je izraelski premier Benjamin Netanjahu včerajšnji dan oklical za »zgodovinski«, se iz različnih koncev sveta vrstijo kritike na račun odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa o selitvi ameriškega veleposlaništva v Izraelu iz Tel Aviva v Jeruzalem. Selitev veleposlaništva je bila sicer predvidena v zakonu leta 1995, a so z njeno implementacijo Trumpovi predhodniki vselej odlašali.

Kot poroča slovenska tiskovna agencija STA, je za jutri že sklicana izredna seja varnostnega sveta Združenih narodov.

Odprta je Pandorina skrinjica

Kot poroča tiskovna agencija Reuters, je izraelski premier Netanjahu danes izrazil prepričanje, da bodo ameriškemu priznanju Jeruzalema kot izraelski prestolnici sledila tudi priznanja drugih držav. A kritike držav, kjer živi večinoma arabsko prebivalstvo, se množijo. Trumpovo odločitev so včeraj obsodili v Egiptu, Iranu, Jordaniji, Siriji in Turčiji, kjer je premier Binali Jildirim ameriškega predsednika označil za neodgovornega, saj da je v bližnjevzhodni regiji »odprl Pandorino skrinjico«. Danes zjutraj je bil kritičen tudi predsednik Recep Tayyip Erdoğan, ki bo prihodnji teden gostil vrh Organizacije za islamsko sodelovanje, kjer bodo razpravljali o Trumpovi odločitvi.

»Trump, kaj bi rad dosegel?« je turški predsednik danes zjutraj pred odhodom na obisk v Grčijo vprašal svojega ameriškega kolega, piše AFP. Foto: Kayhan Ozer via AP

Saudska Arabija je Trumpovo potezo označila za »neupravičeno in neodgovorno« ter za nasprotujočo z »zgodovinskimi in trajnimi pravicami palestinskega naroda«. Trumpa je pozvala, naj jo prekliče. Malezijski premier Nadžib Razak je pozval muslimane, naj »nedvoumno pokažejo, da ostro nasprotujejo« ameriški potezi.

Palestinski predsednik Mahmud Abbas je selitev veleposlaništva opisal kot »nedopustno«, na Zahodnem bregu in v Gazi pa danes potekajo množična stavka in protesti. Zaprte so javne ustanove, šole in, med drugim, banke, poroča DPA.

K vstaji je danes pozval tudi vodja islamistične organizacije Hamas Ismail Hanija.

Arabske države, ki mejijo z Izraelom, Egipt, Jordanija, Libanon, Sirija, so potezo obsodile. Jordanski princ Hasan bin Talal je izjavil, da gre za poigravanje z mednarodnim pravom, libanonski predsednik Michel Aun, da odločitev grozi miru in stabilnosti v regiji. »Palestina bo osvobojena. Te objave izhajajo iz šibkosti. Islamski svet bo temu nasprotoval«, je komentiral iranski ajatola Ali Hamenej.

Protestniki vzklikajo slogane proti ameriškemu predsedniku Trumpu. Foto: Jaafar Ashtiyeh/AFP

Neodobravanje tudi v Evropi

»Zvezna vlada tega stališča ne podpira, saj je treba status Jeruzalema izpogajati v okviru rešitve dveh držav,« je v imenu nemške kanclerke na twitterju sporočil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

»Ta odločitev krši mednarodno pravo in vse resolucije ZN. Za vsako ceno moramo preprečiti nasilje,« je komentiral francoski predsednik Emmanuel Macron. Tudi britanska premierka Theresa May je bila jasna, da se njena vlada s Trumpovo odločitvijo ne strinja, saj ta nikakor ne bo pripomogla k bližnjevzhodnim mirovnim pogajanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Gazi. Foto: Mohammed Salem/Reuters

»Da se prepreči zaostrovanje, EU vse akterje na kraju samem in v regiji poziva k miru in zadržanosti,« pa se glasijo besede visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini. Poudarila je, da morajo biti izpolnjene zahteve obeh strani v bližnjevzhodnem konfliktu, status Jeruzalema pa mora biti − skladno z berlinskim stališčem − določen v okviru rešitve dveh držav.

Rusija je resno zaskrbljena ob odločitvi, ki bi po njenem mnenju lahko ogrozila varnost v regiji. »V luči tega pozivamo vse vpletene strani, naj se vzdržijo vseh dejanj, ki bi povzročila nevarne in nenadzorovane posledice,« so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Še enkrat so opozorili, da bi morali spor o statusu Jeruzalema rešiti na neposrednih pogajanjih med Palestinci in Izraelci.