El Chapo izročen ZDA

Mamilarski kralj se je mesece upiral izročitvi, med drugim zaradi domnevne nevarnosti kršenja njegovih človekovih pravic.

Objavljeno
20. januar 2017 16.27
MEXICO-CRIME/ELCHAPO
Ju. K.
Ju. K.
Mehiška vlada je Združenim državam Amerike po več mesečnem usklajevanju, ki se je zaključilo dan pred inavguracijo novega ameriškega predsednika, izročila svojega najzloglasnejšega kriminalca. Joaquín Guzmán, vodja mamilarskega kartela Sinaloa, je v četrtek v družbi predstavnikov ameriškega zveznega urada za boj proti trgovini z mamili (DEA) iz mehiškega Ciudad Juareza priletel v New York, kar so potrdili tako ameriški kot mehiški organi.

Na njegovo izročitev v obeh državah gledajo kot na zaključek dolgoletnega pregona, med katerim je mamilarskemu kralju, znanemu tudi pod vzdevkom »El Chapo«, kar dvakrat uspelo zbežati iz mehiškega zapora, nazadnje leta 2015. Mehika po poročanju ameriškega portala NPR Guzmána dolgo časa ni želela izročiti ZDA. Popustila je šele po njegovem zadnjem spektakularnem pobegu - skozi podzemni rov, ki so ga njegovi pajdaši, brez da bi pazniki ali policisti to opazili, skopali vse do celice, v kateri je bil zaprt.

El Chapo se je s pomočjo odvetnikov mesece upiral izročitvi v ZDA, med drugim na podlagi domnevne nevarnosti kršitve njegovih človekovih pravic. Trdil je, da bi ga lahko v primeru sojenja v Teksasu čakala smrtna kazen. Toda mehiški sodni organi njegovih opozoril na koncu niso upoštevali. Odločitev za izročitev je po navedbah neimenovanih vladnih virov iz ZDA prišla nenapovedano in je nekoliko presenetila tudi ameriške organe. Po nekaterih ocenah je bila politično motivirana.

Namestnik mehiškega državnega tožilca je po poročanju Reutersa zavrnil namige o obstoju kakršne koli povezave z inavguracijo Donalda Trumpa, ki je, kot je znano, v svoji predvolilni kampanji močno problematiziral odnose z Mehiko, na meji med državama pa napovedal gradnjo zidu.

Ameriški tožilci so proti Guzmánu vložili več obtožnic zaradi umora, organiziranega kriminala in pranja denarja. Če ga bo sodišče spoznalo za krivega, obstaja velika verjetnost, da bo v zaporu ostal do konca svojega življenja.