Trump grozi z odvzetjem licence NBC News

Ameriški predsednik je NBC News obtožil ustvarjanja lažnih novic v zvezi z njegovimi izjavami o ameriškem jedrskem orožju.
Objavljeno
12. oktober 2017 12.14
US-POLITICS-TRUMP
Ka. M.
Ka. M.

Washington − Ameriški predsednik Donald Trump je v sredinem tvitu NBC News, ki je del televizijske mreže NBC, obtožil ustvarjanja lažnih novic in nadalje razmišljal o možnosti odvzema licence za oddajanje NBC.

Trumpove grožnje so odziv na poročanje televizije o Trumpovih izjavah na zasedanju ekipe za nacionalno varnost julija v Pentagonu, kjer je menda ameriški predsednik dejal, da želi obseg jedrskega orožja povečati za desetkrat. Ob včerajšnjem obisku kanadskega predsednika vlade Justina Trudeauja v Washingtonu je Trump navedbe NBC News zavrnil z besedami, da so lažne in da je na zasedanju izrazil zgolj svoje želje po tem, da je jedrsko orožje trenutno dobro vzdrževano, navaja britanski BBC.

Poročanje o kopičenju jedrskih zalog je zanj boleče, saj se nanaša na drug škandal, ki je izbruhnil v poročilu NBC News, in sicer da ga je državni sekretar ZDA Rex Tillerson opredelil kot bedaka po tem, ko je v Pentagonu izrazil začudenje in ogorčenje nad informacijo, da ZDA od konca 60. let prejšnjega stoletja zmanjšujejo svoje zaloge jedrskega orožja, in je posledično zahteval, da se sedanje zaloge močno povečajo. Tillerson navedb medijske hiše doslej še ni jasno zanikal, poroča slovenska tiskovna agencija STA.

Kanadski premier Justin Trudeau in ameriški predsednik Donald Trump sta se v Washingtonu pogovarjala o nafti. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Ogrožena načela demokracije?

»To, da lahko mediji pišejo karkoli hočejo, je resnično odvratno,« je včeraj v Beli hiši izjavil Trump. A kot navaja BBC, je odvzetje licence mreži NBC malo verjetna, saj lahko Zvezna komisija za komunikacije licence odvzema le posameznim postajam, teh pa je v mrežo omenjenega medija povezanih skoraj trideset.

Trumpov tokratni napad na medij je v ZDA znova sprožil debato o svobodi govora. Z izjavo, da je komentar ameriškega predsednika slab zgled za druge svetovne voditelje, so se med drugim oglasili iz ameriškega Odbora za zaščito novinarjev.