Trump uresničil napovedi o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela

Donald Trump je sporočil, da so ZDA priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela.

K. Š., STA
sre, 06.12.2017, 17:26; spremenjen: 21:45
Slovensko zunanje ministrstvo resno zaskrbljeno

Ministrstva za zunanje zadeve je sporočilo, da je »resno zaskrbljeno nad odločitvijo ZDA, da Jeruzalem priznajo kot prestolnico Izraela«. Kot navajajo, je odločitev v nasprotju z dosedanjimi mednarodnimi dogovori in lahko vodi v dodatne napetosti na terenu ter škoduje naporom mednarodne skupnosti v iskanju rešitve izraelsko-palestinskega konflikta.

Ministrstvo ob tem ponovno opozarja, da sta mir in stabilnost možna le ob spoštovanju mednarodnega prava, vključno s številnimi resolucijami Generalne skupščine in Varnostnega sveta OZN, na čelu z resolucijo 478 (1980), ki poziva k opustitvi vseh pravnih in administrativnih ukrepov, ki spreminjajo ali lahko spremenijo status Jeruzalema.

Rešitev dveh držav, dosežena skozi pogajanja in ob spoštovanju osnovnih načel mednarodnega prava, z Jeruzalemom kot bodočo prestolnico obeh držav, je edina možna pot do miru in stabilnosti tako za Izrael in Palestino kot za celotno regijo, so še sporočili.

Ameriški predsednik Donald Trump je pravkar potrdil namero, da so ZDA kljub številnim opozorilom in bojaznim pred zaostrovanjem razmer na Bližnjem vzhodu priznale Jeruzalem kot prestolnico Izraela.

S tem je sprejel zgodovinsko odločitev, s katero spreminja več desetletno politiko ZDA in tvega sprožitev novega nasilja na Bližnjem vzhodu, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Odločil sem se, da je čas za uradno priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela. To je pravilna odločitev,« je dejal Trump. V isti sapi je zagotovil, da si bo še naprej prizadeval za mir med Izraelom in Palestinci ter da bo podprl rešitev dveh držav v okviru trajnega mirovnega sporazuma. Pozval je k miru in strpnosti ter napovedal, da bo ameriški podpredsednik Mike Pence v prihodnjih dneh obiskal Bližnji vzhod.


Trumpova dejanja razburjanjo Palestince. Foto: Majdi Mohammed/AP

Status Jeruzalema je eno najbolj spornih vprašanj v bližnjevzhodnem konfliktu in je ključno za doseganje miru med Izraelom in Palestinci. Izrael razume celoten Jeruzalem kot svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, prestolnica njihove prihodnje države. Celo ZDA, tradicionalna zaveznica Izraela, se glede tega načeloma niso postavljale na nobeno stran in so doslej vztrajale, da mora biti ta spor rešen v okviru bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj.

Trump je sicer lani med predvolilno kampanjo obljubljal svojim ortodoksnim judovskim volivcem in ameriški evangelijski krščanski desnici, da bo veleposlaništvo ZDA v Izraelu preselil iz Tel Aviva v Jeruzalem.


Ameriški predsednik Donald Trump na današnji novinarski konferenci v Beli hiši. Foto AP

V današnjem govoru je opozoril na zakon iz leta 1995, ki vladi nalaga, da to stori, vendar je vsak predsednik ZDA, od Billa Clintona naprej, od takrat dvakrat na leto podpisal poseben dokument, da selitve veleposlaništva ne izvedejo iz razlogov nacionalne varnosti ZDA. Po Trumpovih besedah zadrževanje priznanja Jeruzalema kot prestolnice Izraela ni z ničemer pomagalo k napredku v mirovnem procesu; njegova odločitev pa naj bi k temu pripomogla.

Trump je nemudoma po govoru sedel za mizo in podpisal isti dokument, s katerim se selitev veleposlaništva odloži za naslednjega pol leta. V govoru je dejal, da je State Departmentu šele naročil, naj začne proces selitve veleposlaništva, ki bo trajal več let. Predvolilne obljube torej ni izpolnil.

Prijavi sovražni govor