Trump namignil na prekinitev pomoči Palestincem

Veleposlanica pri ZN je razložila, da Trump ne bo več plačeval pomoči, če se Palestinci ne bodo vrnili za pogajalsko mizo.
Objavljeno
03. januar 2018 09.22
USA-TRUMP/ISRAEL
Š. J., STA
Š. J., STA
Washington − Ameriški predsednik Donald Trump je v torkovi poplavi tvitov izstrelil tudi enega o Palestincih in namignil, da bi lahko ZDA prenehale s pomočjo, če ne bo nobenega spoštovanja. Veleposlanica pri ZN Nikki Haley je razložila, da Trump ne bo več plačeval pomoči, če se Palestinci ne bodo vrnili za pogajalsko mizo.

»Stotine milijonov dolarjev na leto in nobene hvaležnosti ali spoštovanja. Niti pogajati se nočejo o že zdavnaj potrebni mirovni pogodbi z Izraelom. Če se Palestinci niso več pripravljeni pogovarjati o miru, zakaj bi jim v prihodnje še naprej dajali veliko denarja?« je tvitnil Trump.

Haleyjeva je sicer še pred Trumpovim tvitom razložila, da predsednik noče dati dodatnega denarja ali pa namerava povsem prekiniti plačila agenciji ZN (UNRWA), ki pomaga Palestincem preživeti. ZDA so namreč največja posamična donatorica omenjeni agenciji in so ji leta 2016 zagotovile skoraj 370 milijonov dolarjev.

Na drugem mestu je EU s 160 milijoni dolarjev, vendar pa je k temu treba prišteti še prispevek posameznih članic EU in skupni evropski znesek je bil leta 2016 tako 470 milijonov dolarjev. Slovenija je prispevala skoraj 55.000 dolarjev, Nemčija skoraj 74 milijonov in Velika Britanija več kot 73 milijonov. Saudska Arabija je prispevala skoraj 150 milijonov dolarjev.

Trump je z nedavno odločitvijo o priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice in napovedjo selitve ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem za ZDA zapravil vlogo nepristranskega mirovnega posrednika med Palestinci in Izraelci.

To je v odzivu na Trumpov tvit danes poudaril tudi visoki predstavnik palestinskih oblasti Hanan Ašravi. »Ne bomo se pustili izsiljevati,« je bil odločen v izjavi za francosko tiskovno agencijo AFP. »Predsednik Trump je sabotiral naša prizadevanja za mir, svobodo in pravico. Zdaj pa si drzne kriviti Palestince za posledice njegovih lastnih neodgovornih dejanj,« je bil oster Ašravi.

Trumpovo odločitev za priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela je z resolucijo zavrnilo tudi 128 držav članic ZN in kot kaže, je predsednik ZDA jezen. Haleyjeva je pred glasovanjem grozila državam z izdelavo seznama tistih, ki ne bodo glasovali z ZDA, in je za tiste, ki so glasovale proti resoluciji ali se vzdržale, pripravila slovesen sprejem.