Trump se v Vietnamu ne bo posebej sestal s Putinom

Dvodnevnega vrha Apec se bodo udeležili voditelji 21 držav, med njimi Trump, Putin in tudi kitajski predsednik Xi Jinping.
Objavljeno
10. november 2017 08.48
Š. J., STA, Ka. M.
Š. J., STA, Ka. M.

Washington, Da Nang – Ameriški predsednik Donald Trump se ob robu vrha Foruma za azijsko-pacifiško sodelovanje (Apec), ki se danes začenja v Vietnamu, ne bo posebej sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je danes sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders. Kot je pojasnila, niso mogli uskladiti urnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dvodnevnega vrha v Da Nangu se bodo udeležili voditelji 21 držav, med njimi Trump, Putin in kitajski predsednik Xi Jinping.

Vseskozi je bilo prisotno ugibanje, ali se bosta ob robu vrha srečala Putin in Trump. Tako iz Moskve kot iz Washingtona so prihajala znamenja, da ta možnost obstaja, čeprav je niso nikoli uradno potrdili. Trump in Putin sta se nazadnje srečala julija na vrhu skupine G20 v Hamburgu, Trump pa je v nedeljo izjavil, da je pričakovati, da se bo v Vietnamu srečal s svojim ruskim kolegom, s katerim naj bi govorila o Severni Koreji. V Pekingu je tako Kitajsko kot Rusijo pozval k hitremu ukrepanju za rešitev severnokorejske jedrske krize.

Trump in Xi na nasprotnih polih?

Trump je danes v svojem govoru ponovil, da bo ravnal skladno s vojo doktrino »Najprej Amerika« in napovedal, da ZDA ne bodo več pristajale na nepošteno trgovino, zaprte trge in krajo intelektualne lastnine.


Prihod ameriškega predsednika na vrh Apeca v Da Nang. Foto: Kham/Reuters

Omenil je tudi Severno Korejo in dejal, da je azijsko-pacifiška regija talec severnokorejskih »sprevrženih fantazij«. Regijo je tudi pozval, naj bo enotna v oceni, da je »vsak posamični korak severnokorejskega režima k še več orožja korak v vedno večjo nevarnost«.

Za razliko od Trumpa, ki je poudaril pomen držav, pa je Xi Jinping v svojem govoru globalizacijo označil za »nepovraten zgodovinski trend« in Kitajsko imenoval za novega prvaka svetovne trgovine. Kot se je še zavzel Xi, bi morala biti filozofija proste trgovine »bolj odprta, bolj uravnotežena ter pravičnejša in v večjo korist za vse«.