Trump za kitajskim zidom

Ameriškega predsednika so v Pekingu pričakali z velikim pompom, čez katerega bo težko prerinil vse svoje zahteve od gostiteljev.
Objavljeno
08. november 2017 14.36
TRUMP-ASIA/CHINA
Zorana Baković
Zorana Baković

S prihodom v Prepovedano mesto, cesarsko palačo s 600-letno zgodovino, sta ameriški predsednik Donald Trump in njegova soproga Melania začela tretje poglavje svoje azijske turneje.

Kitajska ima status najpomembnejše postaje Trumpovega prvega pohoda po Aziji, med četrtkovimi uradnimi pogovori pa bosta najmočnejša voditelja današnjega sveta odprla teme, kakršne so severnokorejski jedrski in raketni program, širša regionalna varnost in neuravnotežena dvostranska trgovina, v kateri imajo ZDA več kot 380 milijard dolarjev deficita na leto.

Kitajski predsednik Xi Jinping in njegova soproga Peng Liyuan sta spremljala ameriški prvi par med obiskom Prepovedanega mesta, ki najbolje priča o tem, kaj želi trenutno kitajsko vodstvo doseči z »renesanso« globalnega vpliva Kitajske. Na 72 hektarih, obdanih z rdečim obzidjem, leži 980 zgradb, v katerih so živeli cesarji dinastij Ming in Qing, v obdobju katerih je bila Kitajska globalna sila, vse dokler ni zavrnila odprtja svojega trga britanskim trgovcem in bila po tem poražena v opijskih vojnah.


Prva para ZDA in Kitajske v Prepovedanem mestu. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Vsak detajl, ki sta ga Xi in Peng pokazala Donaldu in Melanii Trump, je bil zelo simboličen, še posebej trije glavni paviljoni, poimenovani Dvorana najvišje harmonije, Dvorana osrednje harmonije in Dvorana varovane harmonije. Beseda harmonija je namreč osnovno sporočilo kitajskega predsednika med srečanjem z ameriškim gostom, ki je neposredno pred prihodom v Peking v ognjevitem govoru pred poslanci južnokorejskega parlamenta zagrozil Severni Koreji, naj ne »preizkuša« ZDA, če noče občutiti posledic.

Xi in njegova soproga sta za Trumpove priredila čajanko v Prepovedanem mestu, kamor v sredo niso spustili drugih obiskovalcev. To je sicer prvorazredni kulturni spomenik pod zaščito Unesca, iz članstva v katerem je ameriški predsednik pred kratkim »izpisal« ZDA, in najbolj obiskan muzej na svetu. Vsako leto ga obišče več kot 14 milijonov ljudi.

Kitajski časnik Global Times je sporočil, da bo Trump prvi tuji državnik, ki mu bodo priredili večerjo v Prepovedanem mestu, kitajski veleposlanik v Washingtonu Cui Tiankai pa je, ne da bi razkril podrobnosti, poudaril, da bo ameriški predsednik deležen tretmaja »državnega obiska in več«.


Ameriški predsednik se bo z gostiteljem med drugim pogovarjal o Severni Koreji, trgovini in regionalni varnosti. Foto: AP

Iz vsega tega veje prizadevanje Xi Jinpinga, da bi svoj odnos s Trumpom še naprej gradil kot »osebno prijateljstvo«, katerega temelji so bili postavljeni na začetku aprila v floridskem letovišču Mar-a-Lago, kjer sta bila Xi in njegova soproga gosta Trumpovih.

Vprašanje, ki si ga postavljajo analitiki, pa se nanaša na vsebino njunih pogovorov v četrtek. Veleposlanik Cui je napovedal velika kitajska popuščanja na trgovinskem področju, vendar je v kitajskem diplomatskem jeziku beseda velik raztegljiva v odvisnosti od točke gledišča. Toda obsežni poslovni sporazumi bodo vseeno sklenjeni glede na to, da so v Trumpovi delegaciji tudi visoki direktorji podjetij, kakršna so Boeing, Cheniere Energy in DowDuPont.