Trump Severni Koreji: Ne preizkušajte nas

Ameriški predsednik je zaradi megle prekinil poskus obiska meje med Severno in Južno Korejo.
Objavljeno
08. november 2017 08.10
TRUMP-ASIA/SOUTHKOREA
Š. J., STA
Š. J., STA

Seul − Ameriški predsednik Donald Trump je v nagovoru v južnokorejskem parlamentu posvaril Severno Korejo, naj ne podcenjuje in preizkuša ZDA. Obenem pa je v govoru, v katerem se je obrnil tudi neposredno na severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, znova dopustil možnost drugačne poti, poroča britanski BBC.

»Danes upam, da ne govorim samo za naši državi, temveč za vse civilizirane narode, ko rečem Severni Koreji: 'Ne podcenjujte nas. Ne preizkušajte nas,'« je dejal Trump. Izpostavil je močno vojaško prisotnost ZDA na Korejskem polotoku, vključno z letalonosilkami in bojnimi letali, in dejal, da si želi »miru prek moči«.

Države je pozval, naj »združijo moči za izolacijo brutalnega režima«, pri tem pa posebej izpostavil Kitajsko in Rusijo, ki bi morali po njegovih besedah pretrgati vse vezi s Pjongjangom, vključno z gospodarskimi.


Ameriški predsednik Donald Trump je nagovoril južnokorejski parlament. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Obrnil se je tudi neposredno na Kim Džong Una in ga pozval, naj se odreče jedrskemu programu in orožju. »Zaradi orožja, ki ga pridobivate, niste varnejši. Vaš režim postavlja v veliko nevarnost,« je posvaril.

Omenil je tudi ustanovitelja Severne Koreje in dedka Kim Džong Una, Kim Il Sunga. »Severna Koreja ni raj, kakršnega si je zamišljal vaš dedek. Je pekel, ki si ga ne zasluži noben človek,« je dejal.

Obenem pa je ponovil torkovo ponudbo za dosego dogovora. »Kljub vsem zločinom, ki ste jih zagrešili ..., vam bomo ponudili pot v boljšo prihodnost,« je dejal. A razumeti zadržanost ZDA kot šibkost, bi bila »usodna napaka«, češ da je zdaj na oblasti drugačna ameriška administracija.


Trump prekinil nenapovedan obisk meje med Severno in Južno Korejo

Dopisniki Bele hiše poročajo, da je poskušal ameriški predsednik Donald Trump v sredo zjutraj opraviti nenapovedan obisk demilitariziranega območja med Severno in Južno Korejo, vendar mu je topreprečila slaba vidljivost in helikopterska karavana se je morala po 25 minutah leta vrniti proti Seulu.

Trump je trenutno v južnokorejski postaji svoje azijske turneje, pred odhodom iz Washingtona pa so člani njegove vlade zagotavljali, da se ne bo podajal na mejo, ki po korejski vojni v 50. letih prejšnjega stoletja sicer še niti ni določena. Uradni razlog je bilo pomanjkanje časa, neuradni razlog pa, da ni modro izzivati nepredvidljivega voditelja Severne Koreje s takšnim izletom oziroma še bolj napenjati že tako napet položaj.


Čakanje na ponoven poskus poleta proti območju demilitariziranega območja med Severno in Južno Korejo.
Foto: Andrew Harnik/AP

Dopisniki Bele hiše, ki spremljajo Trumpa na azijski turneji, so zgodaj zjutraj presenečeni dobili obvestilo, naj se pripravijo na pot na demilitarizirano območje. Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders jim je zjutraj dramatično pokazala kos papirja z napisom »DMZ« (demilitarizirano območje) in dejala, da gredo tja. Dodala je, da ji je bilo naročeno, naj novinarje obvesti na tak način.

Novinarje so odpeljali v vojaško oporišče Yongson, jih skupaj z vojaškim spremstvom vkrcali na helikopterje Chinook in v gosti megli so poleteli proti severu. Po slabe pol ure leta so se vsi skupaj vrnili zaradi slabe vidljivosti. Po pristanku v Seulu so čakali še kakšno uro, da bi poskusili znova, če se vreme popravi, vendar iz tega ni bilo nič.