Trumpovo trdo srce

Ameriški predsednik ima dar za zapletanje v mučne spore. Zadnje dni odmeva njegovo ravnanje ob padlih ameriških vojakih.
Objavljeno
19. oktober 2017 00.32
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Donald Trump ima izjemen dar za zapletanje v mučne spore. Zadnje dni v ZDA odmeva njegovo ravnanje ob padlih ameriških vojakih. Družina pokojnega pripadnika posebnih enot je zatrdila, da se je njegov poskus tolaženja sprevrgel v nespoštljivo ugotavljanje, da je njihov sin »vedel, v kaj se spušča«.

V začetku meseca so v zasedi na meji med Nigrom in Malijem padli štirje pripadniki zelenih baretk, posebne enote ameriške kopenske vojske, ki so sodelovali pri urjenju nigrskih vojaških enot v protiterorističnem boju. Ameriški mediji so hitro opazili molk predsednika, ki je imel čas za partije golfa, napade na »lažnive medije«, na (temnopolte) igralce ameriškega nogometa, za javne prepire z vidnimi člani lastne stranke, dvanajst dni pa ni spregovoril o dogodkih v Nigru. Dokler ga novinar na ponedeljkovi tiskovni konferenci pred Belo hišo ni vprašal, zakaj ni poklical družin padlih vojakov. Trump si je v svoji utečeni maniri hitro izmislil odgovor, da tudi njegovi predhodniki, omenil je Baracka Obamo, tega niso ­počeli.

Hitro so se oglasili pomočniki Baracka Obame in Georgea Busha mlajšega, neposrednih predhodnikov 45. predsednika, in zavrnili njegove trditve. Bushev tiskovni predstavnik Freddy Ford je sporočil, da je Bush mlajši tudi na vrhuncu vojn v Afganistanu in Iraku pisal družinam padlih ter po telefonu izrazil sožalje in tolažil »na stotine, če ne na tisoče« družinskih članov. Člani Obamove vlade so bili precej bolj ostri. Ben Rhodes, nekdanji pomočnik svetovalke za nacionalno varnost, je označil Trumpove trditve za »nezaslišano in nespoštljivo laž tudi po Trumpovih merilih«. Pete Souza, uradni fotograf prejšnje Bele hiše, je hitro objavil fotografijo Obame, ki tolaži starše padlega vojaka, in sporočil, da je fotografiral na stotine predsednikovih srečanj z ranjenimi vojaki in družinami padlih vojakov. Bela hiša se je po valu ogorčenja poskusila izvleči s trditvijo, da Trump ni kritiziral predhodnikov, ampak samo »ugotavljal dejstva«, saj Obama gotovo ni poklical vsake družine.

Zloraba Kellyja

Toda Trump ni dovolil, da se jeza umiri, pač pa je v torek za politične namene uporabil smrt sina generala Johna Kellyja, vodje osebja v Beli hiši, in zatrdil, da ga Obama nikoli ni osebno poklical. Kellyjev sin je leta 2010 padel v Afganistanu. Pisarna nekdanjega predsednika se ni hotela vpletati v vse bolj bizarno zapletanje, hitro pa je prišlo na dan, da sta bila general in njegova žena leta 2011 povabljena na tradicionalni zajtrk družin »zlate zvezde«, kot v ZDA imenujejo družine padlih vojakov, sedela pa sta za mizo takratne prve dame Michelle Obama. John Kelly si je vedno želel, da bi družinska tragedija ostala zasebna in je ni hotel javno omenjati, kaj šele, da bi jo izrabljal kot politični pripomoček. »Smo le ena od 5500 ameriških družin, ki je v tej vojni izgubila otroka. Smrt mojega fanta preprosto ne more postati bolj tragična od smrti drugih,« je pred šestimi leti zapisal v časniku Washington Post, ko so pripravljali članek o generalu.

Bela hiša je v torek poskusila popraviti škodo s Trumpovimi klici družin padlih vojakov, a kot se zdi, je sedanjemu predsedniku uspelo skaziti tudi to. Floridska poslanka Frederica Wilson, ki je bila ob družini padlega vodnika Laja Davida Johnsona, ko je predsednik poklical, je ogorčena sporočila, da je Trump Myeshii Johnson dejal, da je njen mož »vedel, v kaj se spušča, a verjetno vas še vedno boli«. Po njenih besedah je vdova, ki pričakuje tretjega otroka, po klicu v solzah dejala, da »se ni spomnil niti njegovega imena«. Trump je poslanko na twitterju nemudoma obtožil, da si je izmislila njegove besede, ter dodal, da ima dokaz. Toda Frederica Wilson je vztrajala pri svojih besedah in za dobro mero dodala, da je predsednik »bolan človek, trdega srca, ne občuti nobenega usmiljenja in sočutja«.

Ogorčena mati

Bela hiša je zanikala poslankine trditve. Trump je včeraj dejal, da je imel »prijeten pogovor z žensko, z ženo, ki je zvenela kot prijetna ženska«. In hitro prejel sporočilo Frederice Wilson: »Njeno ime je Myeshia Johnson, ne ženska ali žena.« Oglasila se je tudi mati pokojnega vojaka Cowanda Jones-Johnson in za Washington Post potrdila, da so bili v avtomobilu s poslanko, ko so prek zvočnika telefona slišali sporne besede. »Predsednik Trump je bil nespoštljiv do mojega sina, do moje hčere, do mene in mojega moža,« je sporočila svoje ogorčenje.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je včeraj dejala, da nimajo posnetka pogovora, a da naj bi predsednikove besede slišalo več ljudi. Ob vsem vretju okoli predsednika zdaj gasijo nov požar, ki ga poganja tudi spomin na mučno Trumpovo prepiranje med kampanjo s starši stotnika Humayuna Khana, ameriškega muslimana, ki je padel v Iraku. V čas kampanje sodi tudi napad novega vrhovnega poveljnika na senatorja Johna McCaina, ko se je njegovemu vojnemu herojstvu posmehnil, da ima raje heroje, ki niso ujetniki. Veliko prahu je dvignil tudi njegov govor pred zidom na sedežu osrednje obveščevalne agencije Cia, kjer zvezde simbolizirajo padle agente, Trump pa je izrabil prizorišče za svoje običajno hvalisanje in napade na medije.