Trupla Kim Džong Nama ne bodo izročili brez vzorcev DNK

Malezija trupla kljub zahtevi Pjongjanga ne bo izročila Severni Koreji, dokler ji ta ne posreduje vzorcev DNK.

Objavljeno
17. februar 2017 19.50
FILES-NKOREA-KIM
Be. B., STA
Be. B., STA

Kuala Lumpur - Danes so iz Malezije sporočili, da trupla polbrata severnokorejskega voditela Kim Džong Una, Kim Džong Nama, kljub zahtevi Pjongjanga ne bodo izročili Severni Koreji, dokler družina ne bo posredovala vzorcev DNK. V Maleziji poteka preiskava umora, ki sta ga po trditvah Južne Koreje izvedli agentki severnokorejske obveščevalne službe.

Preiskovalci skušajo ugotoviti, s katerim strupom so poškropili Kim Džong Nama, medtem ko se je v začetku tedna pripravljal na vkrcanje v letalo na letališču v Kuala Lumpurju.

Severna Koreja nasprotuje obdukciji

Po navedbah malezijskih oblasti severnokorejska stran nasprotuje obdukciji trupla, vendar v Kuala Lumpurju vztrajajo, da trupla ne bodo predali, dokler ne bodo opravljene vse preiskave.

Predstavnik malezijske policije je povedal, da doslej trupla ni prišel identificirat noben član družine, oblasti pa, da bi lahko dokončno potrdile identiteto umrlega, potrebujejo vzorec DNK.

Severnokorejski veleposlanik v Maleziji Kang Chol je nato kasneje danes napovedal, da bo Pjongjang zavrnil kakršnekoli rezultate obdukcije, ki jo bodo izvedli v Maleziji. Dodal je, da se je danes sestal z visokim predstavnikom malezijske policije in od njega odločno zahteval izročitev trupla. To je bil prvi uradni odziv Severne Koreje potem, ko so Kim Džong Nama našli mrtvega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Napeti« družinski odnosi

Južnokorejski mediji so pred smrtjo Kim Džong Nama že dlje časa poročali o napetostih med njim in Kim Džong Unom ter namigovali, da se severnokorejski diktator želi znebiti svojega polbrata. Ta je sicer vseskozi zatrjeval, da ne želi prevzeti oblasti v državi.

V povezavi z umorom so doslej malezijske oblasti pridržali dve ženski in moškega, iščejo pa še več osumljencev.