Ubijalci v modrih uniformah

Združene države je pretresel posnetek smrti Daniela Shaverja, 26-letnega očeta dveh otrok.

Objavljeno
11. december 2017 11.00
Posodobljeno
11. december 2017 11.00
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Januarja lani je na hodniku hotela v Arizoni­ policist ustrelil neoboroženega moškega, ki je prosil, naj ga pusti živeti. V četrtek so ga oprostili. Primer ni zbudil večjega odmeva, morda zato, ker sta bila policist in žrtev belopolta. Potem je prišel na dan posnetek dogodka.

Posnetek s kamere policista je pretresel tudi vsega navajene odvetnike. »Že 35 let se ukvarjam s kriminalom in primeri o državljanskih pravicah, videl sem na tisoče posnetkov. Ta je svetlobna leta daleč od vsega, kar sem kadarkoli videl ... vžgal je luknjo v moje možgane,« je dejal pravnik Mark Geragos, ki je kot odvetnik družine pokojnega sodeloval v procesu. Tragična zgodba sega do lanskega 18. januarja, ko je Daniel Shaver, 26-letni oče dveh otrok, na službeni poti v Arizoni v dvigalu hotela srečal moškega in žensko, ki sta ravno tako končala dnevne službene obveznosti, in ju povabil na pijačo v svojo sobo. Oba sta se mu pridružila, med pogovorom jima je Shaver pokazal zračno orožje, ki ga je kot preganjalec škodljivcev uporabljal za preganjanje ptic iz stavb.

Oba sta kasneje pričala, da je bil Teksačan že nekoliko okajen, toda ni se jima zdel nevaren, ženska je ostala z njim sama v sobi, ko je njen kolega odšel na hodnik telefonirat. Tačas je prihitelo v hotel več policistov, saj so dobili prijavo, da so skozi hotelsko okno videli moškega z orožjem. Policisti so pred sobo začeli vpiti, naj prideta ven. Shaver in ženska sta prišla na hodnik, se nemudoma spustila na kolena in dvignila roke. Nato se je začel dobrih deset minut dolg postopek, v katerem je šest policistov uperilo polavtomatsko puško v Shaverja, eden pa je kričal zapletena navodila, ki jim ni lahko slediti, tudi če vate ni uperjeno orožje, pa nekdo ves čas vpije, da te bo ustrelil. Vse bolj zmeden Shaver pa je bil po navedbi prič še pod vplivom alkohola.

Psovka na orožju

Na posnetku je jasno slišati čedalje večjo paniko v njegovem glasu, nato ihteče prošnje: »Prosim, ne ustrelite me.« Ko so mu ukazali, naj se po vseh štirih plazi proti njim, se je Shaver začel premikati, toda med gibanjem je z desno roko segel proti pasu. Zaslišalo se je vpitje: »Nikar!«, roko je znova premaknil naprej, takrat je pet strelov iz orožja policista Philipa Brailsforda prerešetalo telo na hodniku. Preostali niso pritisnili na sprožilec. Preiskovalci so se strinjali, da bi gib lahko bil podoben seganju po skritem orožju, a so hkrati menili, da si je zmeden in obupan Shaver verjetno hotel le popraviti kratke hlače, ki so mu lezle navzdol. Prav tako so se vprašali, zakaj ga policisti niso vklenili, ko je ležal na tleh, namesto da se je moral plaziti po hodniku.

Brian Elmore, eden od šesterice na hodniku, je med pričanjem dejal, da so ga izurili, naj ne strelja na človeka v Shaverjevem položaju. »Ne bi sprožil, dokler ne bi videl grožnje,« je zatrdil. Njegov kolega je med dogajanjem zamenjal orožje za električni paralizator, saj je očitno menil, da Shaver ni nevaren. Ne pa Brailsford, ki je sicer dejal, da obžaluje smrt, a je zagotovil, da »če bi se vse ponovilo enako, bi se enako odzval«. Porota se je strinjala z njim, oprostili so ga tako umora kot nekoliko blažje obtožbe uboja. 26-letni policist je imel na orožju izjedkano vulgarno grožnjo: »Ti si odje..n«, kar naj bi po tožilčevih besedah kazalo na njegovo mentalno stanje, a je sodnik menil, da je to predsodek, in prepovedal tožilstvu uporabo dokaza na sojenju. Dva meseca po tragediji je policija odpustila Brailsforda zaradi neizpolnjevanja dolžnosti.

Poplava smrti

Policijski uboji so po smrti Trevorja Martina na Floridi ter še posebej Michaela Browna v Misuriju, ko so mestece Ferguson preplavili nasilni protesti, postali del politične razprave v državi. Ker je nesorazmerno število žrtev najbolj razvpitih ubojev temnopoltih (policija vsako leto pobije skoraj dvakrat več temnopoltih kot belcev), je nastalo gibanje »Črnska življenja so pomembna«, ost debate pa usmerjena v (policijski) rasizem. Vse to je sprožilo pobude za že dolgo potrebne reforme, a hkrati povzročilo godrnjanje dela – predvsem podeželske belske – Amerike. Ter morda nekoliko zakrilo dejstvo, da ameriški policisti vsako leto ubijejo osupljivo veliko ljudi.

Lani so jih samo v Arizoni, zvezni državi s 6,9 milijona prebivalci, 50. V istem času je angleška policija, ki skrbi za red v državi s 53 milijoni prebivalcev, ubila šest ljudi. V Nemčiji z 82 milijoni je v podobnih okoliščinah umrlo 13 ljudi.

Število lanskih policijskih ubojev v Arizoni je mogoče primerjati le s številom vseh policijskih ubojev v Angliji od leta 1990. In to so podatki za le eno od 50 zveznih držav. Pomemben vzrok za takšno statistiko je strah policistov pred oboroženimi storilci, kar je v državi, preplavljeni z orožjem, razumljivo. Odgovor politikov je zanimiv – pred dnevi so republikanski poslanci v kongresu sprejeli zakon, po katerem bi lahko Američani iz zveznih držav, ki dovoljujejo skrito nošenje orožja, to nosili po vseh ZDA, tudi tam, kjer je to omejeno.