Umrl nekdanji generalni sekretar ZN Butros Butros Gali

Butros Gali (93) je svetovno organizacijo je vodil en mandat, in sicer med letoma 1992 in 1996.
Objavljeno
16. februar 2016 17.33
De. P., STA
De. P., STA

NewYork – Nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Butros Butros Gali, ki je svetovno organizacijo vodil med letoma 1992 in 1996, je umrl, je danes sporočil venezuelski veleposlanik pri ZN Rafael Ramirez. Umrl je v bolnišnici v Kairu v starosti 93 let, poroča STA.

Ramirez, ki ta mesec predseduje Varnostnemu svetu ZN, je novico o smrti Butros Galija sporočil ob začetku današnjega srečanja o humanitarni krizi v nemirnem Jemnu ter predstavnike članic VS ZN pozval k minuti molka.

Nekdanji šef ZN je umrl v bolnišnici v Kairu. Prejšnji četrtek je še prejel klic od egiptovskega predsednika Abdela Fataha al Sisija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Butros Gali, egiptovski politik in diplomat, je bil šesti generalni sekretar ZN in prvi iz Afrike, je svetovno organizacijo vodil med januarjem 1992 in decembrom 1996.

Rodil se je v Kairu 14. novembra 1922 v krščanski koptski družini, leta 1946 pa je diplomiral na Univerzi Kairo, kjer je tudi doktoriral iz mednarodnega prava. Med letoma 1949 in 1979 je bil profesor mednarodnega prava in mednarodnih odnosov na Univerzi Kairo.

Politično kariero si je začel graditi v času egiptovskega predsednika Anvarja el Sadata, ko je med drugim zasedal položaj egiptovskega zunanjega ministra. Vse do leta 1991 je v Egiptu zasedal visoke politične funkcije.

Leta 1991 je bil izvoljen za generalnega sekretarja ZN, položaj pa je zasedal le en mandat, ki so ga zaznamovali genocid v Ruandi in vojna na območju nekdanje Jugoslavije ter hude krize v Somaliji in na Bližnjem vzhodu.

Kritizirali so ga zaradi neustreznega odziva ZN na genocid v Ruandi, prav tako mu očitajo neuspehe pri reševanju krize v Somaliji in nezmožnost pridobivanja podpore za posredovanje ZN v državljanski vojni v Angoli.

Leta 1996 se je Butros Gali potegoval za drugi mandat na čelu ZN, vendar so veto na njegovo izvolitev dale ZDA, s čimer je postal prvi generalni sekretar ZN, ki ni bil izvoljen za drugi mandat. Na čelu ZN ga je nasledil Kofi Annan.

Po karieri v ZN je bil med drugim med letoma 1997 in 2002 generalni sekretar Frankofonije, organizacije francosko govorečih držav.