V Iranu po potresu danes dan žalovanja

Iranski predsednik je med obiskom prizadetega območja obljubil, da bo država storila vse, kar je v njeni moči.
Objavljeno
14. november 2017 10.45
IRAN-IRAQ-TURKEY-QUAKE
Šp. B., STA
Šp. B., STA

Teheran - Prebivalci območja na meji med Iranom in Irakom, ki ga je v nedeljo prizadel uničujoč potres in zahteval več kot 400 smrtnih žrtev, so že drugo noč preživeli na prostem. V Iranu so za danes razglasili dan žalovanja za žrtvami potresa, območje, ki mu skušajo dostaviti pomoč, pa je danes obiskal iranski predsednik Hasan Rohani.

Po najnovejših podatkih iranskih oblasti je v tej državi v potresu umrlo 430 ljudi, več kot 7000 jih je bilo poškodovanih. Z manj poseljene iraške strani meje pa poročajo o devetih smrtnih žrtvah in več sto poškodovanih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju iranske državne televizije je več tisoč ljudi kljub temperaturam blizu nič stopinjam Celzija minulo noč preživelo na prostem ali v šotorih. Številni prebivalci, katerih domovi sicer niso poškodovani, se zaradi popotresnih sunkov bojijo vrniti v svoje hiše in stanovanja.

Reševalci so v ponedeljek zvečer sporočili, da so končali iskanje morebitnih preživelih. Iranske oblasti so sporočile, da za prizadete vzpostavljajo šotorišča in da so doslej že razdelili 22.000 šotorov, 52.000 odej in več ton hrane in vode. Po poročanju iranske tiskovne agencije IRNA so na območje napotili 30 ekip Rdečega polmeseca. Združeni narodni (ZN) so sporočili, da so pripravljeni pomagati, če bo Iran zaprosil za pomoč. Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je se je preko twitterja zahvalil za ponujeno pomoč in dodal, za zaenkrat stvari še obvladujejo sami.

Žarišče potresa z magnitudo 7,3 je bilo v odročnem goratem območju na meji med Iranom in Irakom, nekje 200 kilometrov severovzhodno od Bagdada ter okoli 400 kilometrov zahodno od Teherana na globini 34 kilometrov. Tresenje tal so čutili v Iranu, Iraku, Turčiji in Združenih arabskih emiratih. V Iranu je tresenje tal najhuje prizadelo mesti Kasr-e Širin in Azgale v provinci Kermanšah na zahodu države, v Iraku pa provinco Sulejmanija v iraškem Kurdistanu.

Rohani po potresu obljublja hitro obnovo

Iranski predsednik Hasan Rohani je prebivalcem obljubil, da jim bo država hitro priskočila na pomoč. Posebej se bodo osredotočili na obnovo stanovanjskih poslopij. »Rad bi zagotovil vsem tistim, ki trpijo, da je vlada že začela delati z vso svojo močjo in si prizadeva kar najhitreje rešiti probleme,« je povedal ob izstopu iz letala.

Vse pristojne vladne organe, vojsko in nevladne človekoljubne organizacije je ob tem pozval, da priskočijo na pomoč posebni stanovanjski ustanovi, ki jo je ustanovil imam Homeini, utemeljitelj islamske republike. Njen osnovni namen je zagotavljanje stanovanj najrevnejšim, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.