V javnost prišle zlorabe v avstralskih nastanitvenih centrih

The Guardian Australia razkriva poročila o incidentih, ki so jih zabeležili zaposleni v centru. Žrtve so največkrat otroci.

Objavljeno
10. avgust 2016 16.07
Mo. B.
Mo. B.

Canberra − Več kot 2000 dokumentov, ki jih je razkril The Guardian Australia, razgalja okrutnost življenja v avstralskem nastanitvenem centru v otoški državi Nauru. Osem tisoč strani razkriva fizične napade, spolne zlorabe in hude psihične stiske več kot 400 migrantov, zaprtih v centru. Žrtve v večini incidentov − v več kot 51 odstotkih − so otroci, kljub temu da predstavljajo le okoli 18 odstotkov tamkaj priprtih. Zlorabe so zagrešili tako pazniki kot migranti.

Zaposleni v centru, katerih imena so zaradi varovanja virov zakrili, so v dokumentih popisali primer, ko je paznik domnevno zgrabil dečka in mu zagrozil, da ga bo ubil. Zabeležili so več klofut, tudi spolne zlorabe ali vsaj indice, da so se res zgodile.

Septembra 2014 je mlado dekle paznika prosilo, ali lahko tuširanje podaljša z dveh minut na štiri. Paznik je bil njeni prošnji pripravljen ugoditi, a v zameno za spolne usluge. Prav tako septembra 2014 si je drugo dekle zašilo ustnice. Ko je paznik to opazil, se ji je začel smejati.

Po poročanju Guardiana se je 30 otrok samopoškodovalo, 159 jih je s tem zagrozilo.

Razkritje je znova okrepilo pozive mednarodnih organizacij, naj Avstralija spremeni politiko do ljudi, ki iščejo zatočišče. Po zdajšnji zakonodaji so iskalce azila, ki v Avstralijo poskušajo priti po vodi, poslani v namestitvene centre odročnih otokov Manus ali Nauru. Tudi če jim naposled azil odobrijo, niso premeščeni v Avstralijo.

Od sprejetja kontroverzne avstralske politike se je število ladji z begunci in migranti zmanjšalo, a v centrih na otoku Nauru ostaja okoli 442 ljudi, še enkrat več na Manusu.

Avstralski premier Malcolm Turnbull je na razkritje dokumentov, ki popisujejo dogodke dveh let, odgovoril, da bodo papirje proučili in preverili, ali so v njih kakšne pritožbe oziroma vprašanja, ki jih še niso ustrezno naslovili. Je pa pri tem poudaril, da so v dokumentih obtožbe, in ne dejstva ali izsledki raziskav, zato nameravajo še naprej podpirati oblasti na otoku Nauru.

Odločne so tudi organizacije za človekove pravice, pravne in zdravniške skupine pa tudi dve agenciji ZN, ki od avstralske vlade zahtevajo spremembe. Iz UNHCR so sporočili, da dokumenti potrjujejo tisto, kar so tudi sami evidentirali od leta 2012. »Oklevanje z ukrepi za odpravo trenutnih razmer le še povečuje trpljenje in povzroča nadaljnje slabšanje razmer.«