V protestih na palestinskih območjih več poškodovanih

Po Trumpovem priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice, so izbruhnili množični protesti, ki so se sprevrgli v nasilje.

Objavljeno
07. december 2017 19.40
PAKISTAN-PALESTINIAN-US-ISRAEL-CONFLICT-GAZA
Be. B., STA
Be. B., STA

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump včeraj priznal Jeruzalem kot izraelsko prestolnico, so na palestinskih območjih izbruhnili protesti, ki so se danes sprevrgli v nasilje. V spopadih med izraelsko vojsko in protestniki je bilo poškodovanih 17 Palestincev, od teh je eden v kritičnem stanju, poroča britanski BBC.

Prvi protesti so se začeli že v sredo, danes pa se je v vzhodnem delu Jeruzalema, na Zahodnem bregu in območju Gaze zbralo več sto protestnikov, ki so metali kamenje in zažigali pnevmatike. Izraelske oborožene sile so odgovorile s solzivcem, gumijastimi in pravimi naboji.

Foto: Nasser Shiyoukhi/AP

Po navedbah palestinskega Rdečega polmeseca so bili z gumijastimi naboji poškodovani štirje Palestinci na območju Ramale na Zahodnem bregu in pet v Betlehemu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Šest jih je bilo medtem ranjenih v spopadih z vojsko na območju meje med Izraelom in Gazo, je povedal tiskovni predstavnik zdravstvenega ministrstva Gaze. Eden od poškodovanih je v kritičnem stanju.

Nova intifada za osvoboditev Jeruzalema

»Jeruzalem ne bo nikoli prestolnica Izraela ne glede na to, kaj pravi Trump,« je na protestu v Ramali povedal vidni član palestinskega gibanja Fatah.

Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija je odločitev ameriškega predsednika danes označil za »vojno napoved« in pozval k novi palestinski vstaji. Nova »intifada za osvoboditev Jeruzalema« naj bi se začela v petek.

Egiptovski protestniki med sežiganjem izraelske zastave v protestih proti Trumpovem priznavanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice. Foto: Mohamed El-Shahed

Da bi preprečila množične proteste in morebiten izbruh nasilja, je izraelska vojska medtem že okrepila svojo prisotnost na palestinskih območjih na Zahodnem bregu. Na območje so poslali dodatne bataljone, pa tudi obveščevalce, je po poročanju dpa sporočila vojska.

Palestinci so sicer danes iz protesta proti Trumpovi odločitve začeli tudi splošno stavko. Na Zahodnem bregu, Gazi in vzhodnem Jeruzalemu so javne ustanove, šole, banke in druge institucije ostale zaprte.