Vroča diplomacija hladne vojne

Washington in Moskva menda čedalje bolj nadlegujeta diplomatske predstavnike nasprotnikov in otežujeta njihovo delo.

Objavljeno
11. julij 2016 16.54
Russia US Spying
Boris Čibej, Dunaj
Boris Čibej, Dunaj

V petek so v Washingtonu objavili, v soboto pa v Moskvi potrdili vest, da so ZDA pred kratkim odrekle dobrodošlico dvema ruskima diplomatoma, Rusija pa je odgovorila z izgonom dveh uslužbencev ameriškega veleposlaništva v Moskvi.

V zadnjem času obe strani razplamtevajoče se nove hladne vojne druga drugo obtožujeta, da čedalje bolj na različne načine nadlegujeta diplomatske predstavnike nasprotnikov in otežujeta njihovo delo.

»Diplomacija temelji na recipročnosti. Bolj ko bodo ZDA slabšale odnose, težje bo ameriškim diplomatom opravljati svoj posel v Rusiji,« so konec prejšnjega meseca na twitterju ruskega zunanjega ministrstva navedli izjavo njihove tiskovne predstavnice Marije Zaharove. Podobne so bile besede v pismu ruskega veleposlaništva v Washingtonu, v katerem so zapisali, da »se v zadnjih nekaj letih naši diplomati v ZDA srečujejo z določenimi težavami«. Delčke tega pisma so pred dnevi objavili v ameriškem časniku Washington Post v članku Rusija nadleguje ameriške diplomate po vsej Evropi. Te »napadajo dobesedno tam, kjer živijo«, je novinarju Joshu Roginu povedal Norman Eisen, v letih 2011–14 ameriški veleposlanik v Pragi. Po njegovih besedah se je po tem, ko se je Vladimir Putin vrnil na položaj ruskega predsednika, njegova država spustila »v čedalje bolj agresivno sivo vojno po vsej Evropi«, ki se je po ukrajinski krizi le še stopnjevala. Rogin v članku navaja tudi neimenovanega ameriškega diplomata, ki mu je opisal vsebino tajnih depeš svojih kolegov po stari celini, v katerih se pritožujejo, da domnevni ruski storilci vlamljajo v njihova stanovanja zgolj zato, da bi jih ustrahovali. Včasih le malce premaknejo pohištvo, drugič prižgejo vse luči in televizijo, eden od diplomatov pa se je celo pritožil, da se mu je nepovabljeni obiskovalec podelal na preprogo v dnevni sobi.

Rusija nadleguje po vsej Evropi

To se menda dogaja po vsej stari celini, najhuje pa da je v Moskvi, kjer so se še pred ukrajinskimi dogajanji ameriški diplomati pritoževali nad nadlegovanjem, zasledovanjem in nadzorovanjem ruskih oblasti. Enim so menda rezali gume, druge so trpinčili prometni policisti, otroke prejšnjega ameriškega veleposlanika v Moskvi Michaela McFaula so baje zalezovali vohuni celo na poti v šolo, te pa krivijo tudi za to, da so vlomili v hišo nekdanjega ameriškega vojaškega atašeja in mu umorili psa. Po ukrajinski krizi sta se nadlegovanje ameriških diplomatov, ki delajo v Rusiji, in nadzor nad njimi še povečala, je novinarju Washington Posta »potrdil« tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva John Kirby.

Diplomat – vohun Cie?

Le nekaj dni po tem članku je isti novinar objavil novico, da je uslužbenec ruske obveščevalne službe FSB, ki varuje poslopje ameriškega veleposlaništva v Moskvi, 6. junija v zgodnjih jutranjih urah napadel in pretepel ameriškega diplomata, ki je hotel vstopiti v ambasado. Ruski viri so kasneje razkrili, da je bil to tretji sekretar veleposlaništva Daniel Van Dyken, njegov uradni položaj pa da je bil, kakor so se glasile razlage predstavnikov ruskih oblasti, zgolj krinka za njegovo pravo, vohunsko početje. Po ruski različici je bil »napadeni« dejansko pripadnik ameriške obveščevalne službe Cia, ki se je v taksiju panično vračal s svoje naloge, hotel pobegniti mimo stražarja, ne da bi mu pokazal dokumente, in pravzaprav on sam z roko treščil stražarja po glavi. Tisti del posnetkov nadzorne kamere pred ameriškim veleposlaništvom, ki se je pojavil v ruskih medijih, bi lahko potrdil argumente obeh strani. Pokaže taksi, ki se zaustavi pred poslopjem, iz njega pa izstopi moški s čez ušesa nabito čepico, ki poskuša s hitrimi koraki mimo stražarnice. A ta se nenadoma odpre in nanj skoči stražar, ga med obojestranskim suvanjem podre na tla, poskuša prikleniti k tlom, vendar se Van Dyknu uspe hrbtno priplaziti na varno ozemlje veleposlaništva.

Zaradi tega dogodka so takrat ruskega veleposlanika v Washingtonu Sergeja Kisljaka poklicali na zagovor, 17. junija pa odpovedali dobrodošlico dvema njegovima podrejenima, zaradi česar je Rusija v povračilo tudi izgnala dva uslužbenca ameriškega veleposlaništva v Moskvi. A tega javnost ni vedela vse do prejšnjega petka, ko je zgodbo prvi uradno razkril ameriški predstavnik Kirby. V soboto je »novico« potrdil tudi namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov, ki pa je med drugim povedal, da so jih sami Američani najprej prosili, naj o tem javno nič ne govorijo, potem pa so sami vse skupaj obesili na veliki zvon. »Kot vidimo, izpolnitev obljub ni običaj med ameriškimi diplomati,« je še povedal Rjabkov, potem pa razkril, da so iz Rusije izgnali »prav tistega nočnega huligana in še enega takšnega operativca Cie«.