Wikileaks: Cia naj bi Applove računalnike lahko za stalno okužila

Virus za vohunjenje na računalnikih ne more izbrisati niti ponovona nemestitev operacijskega sistema.

Objavljeno
23. marec 2017 20.27
lvi_prenosni racunalnik
Be. B., STA
Be. B., STA

Washington - Wikileaks je danes razkril, da naj bi bila ameriška obveščevalna agencija Cia sposobna za stalno okužiti Applove računalnike z virusom za vohunjenje. Tega namreč ne more izbrisati niti ponovna namestitev operacijskega sistema. Obveščevalna agencija naj bi bila že od leta 2008 zmožna na podoben način okužiti tudi Applove pametne telefone.

Gre za drugo Wikileasovo objavo dokumentov ta mesec, ki dokazujejo arzenal Cie na področju vdiranja v računalnike in telefone z namenom zbiranja podatkov o njihovih uporabnikih. Dokumenti naj bi bili verodostojni, čeprav Cia tega ne želi potrditi, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Objava prve serije tovrstnih dokumentov je sprožila obsežno preiskavo, kako so ti dokumenti, ki bi morali biti strogo varovana skrivnost, prišli do WikiLeaksa. Nekateri so nakazovali, da so možen vir zasebni pogodbeni sodelavci Cie.

Podatki, ki jih je Wikileaks objavil danes kažejo, kako Cia vdira v priljubljene Applove produkte, da lahko vohuni za njihovimi uporabniki. Tako je leta 2012 razvila orodje, poimenovano »zvočni izvijač«, s katerim lahko ugrabijo zagonski proces računalnika z zunanjih naprav, kot so npr. USB ključki, pa čeprav je ta zaščiten z geslom.

S tem naj bi bili sposobni na računalnikove glavne komponente vtisniti virus, ki ga ni mogoče izbrisati niti s formatiranjem diska računalnika.

Podoben virus, poimenovan »nočno nebo« je Cia že leta 2008 razvila tudi za iPhone, a ga je lahko vnesla le fizično, običajno na nov telefon še pred prodajo. To naj bi Cia počela z vmešavanjem v dobaviteljsko verigo, še kažejo objavljeni dokumenti.