Začetek vrha Aseana zaznamovali protesti

Na uliucah Manile potekajo protesti, ob vrhu Aseana pa sta se srečala tudi ameriški in filipinski predsednik.
Objavljeno
13. november 2017 09.42
ASEAN-SUMMIT/
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Manila − V filipinski prestolnici se je danes ob protestih proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu začel vrh Združenja držav Jugovzhodne Azije (Asean). Ob začetku vrha je filipinski predsednik Rodrigo Duterte pozval k sodelovanju v boju proti terorizmu. Trump, ki na Filipinih končuje svojo azijsko turnejo, se je ob robu vrha sešel z Dutertejem, kjer pa sta, kot je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše, kršenje človekovih pravic v okviru Dutertejeve vojne proti drogam, zgolj brežno omenila, piše britanski BBC.

Na ulicah Manile se je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA zbralo okoli tisoč levičarskih aktivistov, kmetov in izgrednikov, ki so med drugim zažgali podobo Trumpa v obliki kljukastega križa. Nosili so tudi protiameriške slogane. V spopadih s policijo je bilo ranjenih 16 ljudi. Policija je proti protestnikom uporabila vodne topove.

Trump v podobi kljukastega križa. Foto: Erik de Castro/Reuters.

Gostitelj Duterte je pozval udeležence srečanja, naj sodelujejo v boju proti terorizmu in kriminalu, povezanemu z mamili. Kot je poudaril, terorizem ogroža mir in stabilnost v vsej regiji, trgovina z mamili pa »temelje vseh družb«. Duterte je sicer tarča ostrih kritik zaradi svojega boja proti drogam, v katerem je bilo ubitih že več kot štiri tisoč ljudi.

Zasedanja Aseana, ki šteje deset članic, se poleg Trumpa udeležujejo tudi nekateri drugi voditelji z drugih koncev sveta, med njimi je ruski premier Dmitrij Medvedjev. V Manili je tudi generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres.

Državniki iz Tajske, Rusije, Vietnama, ZDA, Filipinov, Avstralije in Singapurja v pripravi na skupni stisk rok. Foto: Jim Watson/AFP

V osnutku sklepne izjave, ki naj bi jo sprejeli ob koncu vrha, voditelji Aseana izražajo zaskrbljenost zaradi konflikta na Korejskem polotoku. Pri tem pozivajo severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, naj se odpove jedrskemu programu ter spoštuje vse resolucije varnostnega sveta ZN. Zavzemajo se tudi za pogajanja o kodeksu obnašanja v Južnokitajskem morju.

Tik pred vrhom Aseana je Trump ponudil posredovanje v tem konfliktu. Filipini so se odzvali zadržano, Duterte namreč meni, da bi konflikt v Južnokitajskem morju morali pustiti pri miru. »Nihče si ne more privoščiti vojne,« je dejal Duterte in dodal, da to velja tudi za velike sile, kot so ZDA, Rusija, Kitajska in Velika Britanija.