Zakaj Severna Koreja molči?

Vojaški analitiki se bojijo, da se Pjongjang pripravlja na večji poskus, medtem ko na njegovem pragu potekajo obsežni manevri.
Objavljeno
11. november 2017 09.58
NORTHKOREA-MISSILES/
Zorana Baković
Zorana Baković

ZDA in Južna Koreja so danes zagnale skupne vojaške vaje, v katerih sodelujejo tri ameriške letalonosilke, tajna služba ameriške vojske pa se ob tem sprašuje, zakaj je Severna Koreja tiho. Čeprav je bil njegov režim v fokusu obiska ameriškega predsednika Donalda Trumpa na Kitajskem, v Južni Koreji in na Japonskem, Kim Džong Unova vojska že skoraj dva meseca ni izstrelila rakete ali preizkusila jedrske bombe.

Pomorski manevri, ki potekajo v vodah Južne Koreje, so jasno svarilo Pjongjangu, s kakšno silo bi se moral soočiti v primeru oborožene provokacije, toda čeprav je bilo pričakovati, da bo Severna Koreja na to odgovorila z raketnim poskusom, ni nobenih znakov, da se res pripravlja na kaj takega.

Letalonosilke Ronald Reagan, Theodore Roosevelt in Nimitz bodo ena za drugo vplule v območje manevrov v Vzhodnem morju ob Korejskem polotoku, pri čemer jih bodo seveda spremljale tudi njihove bojne flotilje. V ponedeljek bodo po načrtih v manevrih sodelovale vse tri bojne skupine ameriških letalonosilk, kar se bo v zahodnem Tihem oceanu zgodilo prvič po letu 2007. Vsaka od njih ima na krovu najmanj 70 bojnih letal, kar skupaj sestavlja redko videno koncentracijo sile.


Poleg letalonosilke Nimitz (na fotografiji) na manevrih ob obalah Korejskega polotoka sodelujeta še letalonosilki Ronald Reagan in Theodore Roosevelt. Foto: Hugh Gentry/Reuters

Vojaške vaje bodo trajale štiri dni, njihovi udeleženci pa se bodo urili v obrambi zračnega prostora, letenju nad morjem, oskrbovanju s strelivom na morju, koordinaciji pri plovbi v strnjeni formaciji in drugih kompleksnih operacijah. Poveljstvo ameriške sedme flote je potrdilo, da so takšne manevre zadnjič izpeljali v letih 2006 in 2007 v bližini otoka Guam, ki gosti strateško pomembna ameriška vojaška oporišča.

»Na vajah se le redko skupaj znajdeta dve letalonosilki, še redkeje pa na takšnih usposabljanjih hkrati sodelujejo kar tri,« je pred začetkom vaj dejal admiral Scott Swift, poveljnik ameriške pacifiške flote. »Operacije večih letalonosilk skupaj z njihovimi bojnimi skupinami so izjemno kompleksne, tokratne vaje v zahodnem Tihem oceanu pa bodo jasen dokaz zmogljivosti ameriške pacifiške flote in njene jeklene odločnosti ohraniti varnost in stabilnost regije.«


Vsaka izmed sodelujočih letalonosilk ima na krovu najmanj 70 bojnih letal, kar skupaj sestavlja redko videno koncentracijo sile. Foto: Kim Hong-Ji/Reuters

Manevri treh ameriških letalonosilk potekajo v času, ko je predsednik Trump še vedno v Aziji. V petek je pristal v Vietnamu, kjer se je udeležil zasedanja šefov držav Apeca (foruma azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja) v mestu Danang, danes bo obiskal vietnamsko prestolnico Hanoi, potem pa bo poletel proti Filipinom, kjer bo sodeloval na zasedanju Aseana (Združenja držav jugovzhodne Azije) in na vrhu vzhodne Azije v Manili. 

Severna Koreja je med Trumpovo turnejo občasno komentirala njegove govore (v katerih je po nasvetu svetovalcev uporabljal blažji besednjak kot sicer) in ga označila za »norega psa« in »vojnega norca«. Vseeno je turneja doslej minila brez konkretnih provokacij. Vojaški analitiki se bojijo, da bi to lahko pomenilo, da se v Pjongjangu pripravljajo na velik poskus, denimo na eksplozijo vodikove bombe nad Tihim oceanom, ki je po besedah severnokorejskega zunanjega ministra med ukrepi, o katerih razmišlja vodja Kim Džong Un.


Ameriški predsednik Trump se je v Vietnamu med drugim udeležil zasedanja Apeca. Foto: Jorge Silva/Reuters