Žalovanje z rajanjem in glasbo

Parada ponosa po ulicah New Yorka je bila letos grenko-sladka.

Objavljeno
28. junij 2016 16.26
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York

New York – Vedno radoživa povorka pisanih kostumov in oglušne glasbe je bila prežeta s spominom na 49 žrtev pokola v Orlandu. Hkrati so udeleženci ponosno proslavljali, da je new­yorški lokal Stonewall Inn postal prvi nacionalni spomenik, posvečen gibanju za pravice LGBT-skupnosti.

Parada po znameniti Peti aveniji je bila kot vedno nakičena s kostumi, šminko in glasno glasbo, toda hkrati je na vsakem koraku opominjala na žalostno zgodbo s Floride. Ženska motoristična skupina Sirene New Yorka je na svoje jeklene konjičke pritrdila fotografije žrtev, podobno je skupina v belih tančicah čez obraze v rokah nosila lepake v spomin pokojnih. Parada se je začela z minuto tišine, nato pa nemudoma izbruhnila v eksplozijo slavja. »Tako to počnemo; najprej žalujemo, nato slavimo,« je dejala Jill Soller-Mihlek, ki je z ženo na parado pripeljala trimesečno hčerko Louiso.

Hiter preskok

Tudi Julietta Devine – njihov tovornjak je bil v znamenju kostumov francoskih dvorjanov in velikim napisom Združeni Orlando – je v rožnati obleki in z rožnato lasuljo dejala, da tokratno praznovanje ni nič drugačno kot druga pred njimi. »Vedno smo bili žrtve nadlegovanja in nasilja, zame to ni nič novega, takšno življenje živim vsak dan. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo, zato moraš uživati vsak dan, izživeti svoje življenje,« je dejala, preden se je tovornjak premaknil in zlil v pisano povorko.

Kljub temu se je v zadnjih letih veliko spremenilo. Komaj štiri leta je minilo od časov, ko je predsednik Barack Obama pred volitvami še previdno »razvijal« svoje stališče do istospolnih porok, in dobro leto od zgodovinske razsodbe vrhovnega sodišča, ki jih je legaliziralo po vseh ZDA. V tako kratkem času je iz družbe težko pregnati srednjeveško zatohlost, o čemer priča 254 predlogov zakonov, s katerimi so lokalne oblasti samo v zadnjih treh letih po vsej državi bolj ali manj uspešno napadle pravice LGBT-skupnosti.

Za demokratske politike je njihovo branjenje postala nova norma in nihče se ni pretirano čudil, ko se je demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton nenapovedano pojavila na prizorišču. Tega je za nekaj trenutkov prevzelo skandiranje njenega imena, eden od DJ-jev pa je zaneseno vpil: »Prihodnja predsednica ZDA!« Toda tudi Clintonova ima brazgotine dolgoletne političarke, ki je le počasi našla svojo podporo istospolnim porokam, njen soprog pa je sprejel zakon o »obrambi poroke«, ki jo je določal kot zvezo moškega in ženske.

Opomin nestrpnosti

Clintonova se je rajanju pridružila na Christopherjevi ulici, v bližini najmlajšega nacionalnega spomenika ZDA. Lokal Stonewall Inn je bil v šestdesetih eno od neuradnih stičnih točk newyorške istospolne skupnosti in bi verjetno ugasnil iz kolektivnega spomina, če si ga ne bi pred slabega pol stoletja policija izbrala za eno od svojih takrat običajnih racij. Toda 28. junija 1969 so se gostje uprli, na ulicah četrti Greenwich Village, ki je takrat slovela kot zbirališče LGBT-skupnosti, se je hitro zbrala jezna množica in posredovanje se je sprevrglo v upor.

»Vstaja v Stonewallu za mnoge velja kot točka preobrata, ki je sprožila moderno gibanje za državljanske pravice LGBT-skupnosti,« je konec minulega tedna dejal predsednik Obama, ko je bližnji park in ulice okoli lokala razglasil za zvezni spomenik. »Nemiri so prerasli v proteste, protesti so postali gibanje in gibanje je postalo sestavni del Amerike,« je predsednik povzel razvoj družbe, ki je v zadnjih nekaj letih postala tako strpna, da se tudi republikanski predsedniški kandidat Donald Trump razglaša kar za prvaka pravic istospolne skupnosti.

A ga v nedeljo ni bilo v bližino rajajoče množice. »To ni zabava v Trumpovem slogu,« je ena od udeleženk oznanila za newyorškega milijarderja. Veliko jabolko je bilo vedno eno od ameriških središč naprednih zamisli, guverner zvezne države New York Andrew Cuomo pa je obljubil, da bodo v spomin na tragedijo v Orlandu v mestu postavili spomenik vsem žrtvam sovraštva in nestrpnosti. Saj se je skozenj že 46. zgrnila parada ponosa.