Demokrati čisitjo vrste pred napadom

Odhod senatorja Ala Frankna kaže na novo temo v predvolilni tekmi.
Objavljeno
07. december 2017 20.09
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Usoda senatorja iz Minnesote Ala Frankna je bila zapečatena v sredo, ko je več kot 30 njegovih strankarskih kolegic in kolegov v kongresu dejalo, da bi moral odstopiti. Čeprav včeraj ni priznal obtožb že osmih žensk o spolnem nadlegovanju, je kljub temu končal politično kariero.

»Nekatere obtožbe proti meni niso resnične, drugih primerov se spominjam precej drugače,« je Franken odgovoril na trditve več žensk, da jih je že kot senator otipaval med skupnim poziranjem za fotografije. Hkrati je poudaril, da spoštuje sedanjo razpravo o odnosu moških do žensk. Val obtožb je sprožilo razkritje radijske voditeljice Leeann Tweeden, da jo je še kot komik na silo poljubil na gostovanju vojakov v tujini, hkrati je posnel fotografijo, na kateri se nagiba nad spečo Tweednovo in jo na videz grabi za prsi. Franken je dejal, da se dogodkov spominja nekoliko drugače, a se ji je kljub temu opravičil.

Nato je še sedem žensk zatrdilo, da jih je med poziranjem za fotografije zgrabil za zadnjico ali prsi, dve sta zatrdili, da ju je poskusil poljubiti. Senator, sicer znan kot zagovornik pravic žensk, je včeraj dejal, da »nikakor ni osramotil te ustanove«, ter zatrdil, da bi preiskava etičnega odbora senata to potrdila. Toda po njegovih besedah se je odločil za »odstop v prihodnjih tednih«, ker ne more hkrati sodelovati v preiskavi in zastopati prebivalcev zvezne države Minnesota. Do srede je vztrajal, da ne namerava odstopiti, toda nova obtožba na njegov račun je bila kaplja čez rob. »Kar je preveč, je preveč,« je oznanila newyorška senatorka Kirsten Gillibrand in sprožila podoben odziv skoraj vseh demokratk v kongresu ter večine njihovih kolegov.

Dvojna merila

»Od vseh ljudi se najbolj zavedam ironije, da odhajam, medtem ko moški, ki so ga posneli med hvalisanjem o svojih preteklih spolnih napadih, sedi v Ovalni pisarni. In da moški, ki je večkrat prežal na mladoletna dekleta, ostaja v kampanji za senatorja s podporo stranke,« je Franken poudaril dvojna merila. Ciljal je na Donalda Trumpa, ki se ni samo hvalil z grabljenjem žensk za mednožje, ampak je tarča obtožb o nadlegovanju in napadu nanje, ter na nekdanjega sodnika Roya Moora, ki sta ga Trump in republikanska stranka kljub obtožbam o pedofiliji podprla pred torkovimi nadomestnimi volitvami za enega od dveh senatnih sedežev Alabame.

Demokrati so tako v nekaj dneh izgnali iz lastnih kongresnih vrst dva vplivna člana, poleg Frankna se je moral upokojiti tudi 88-letni poslanec John Conyers, prav tako obtožen spolnega nadlegovanja žensk, pri čemer naj bi vsaj eni plačal za molk. Temnopolti Conyers je veljal za nedotakljivo ikono stranke, podprla sta ga tako znameniti borec za pravice manjšin Martin Luther King kot prvi temnopolti predsednik Barack Obama. Franken je, ko je prestopil iz komedije v politiko, zbudil navdušenje levega krila demokratov z ostrimi vprašanji na zaslišanjih.

Oba sta žrtev čistke v stranki, s katero ta poskuša dokazati, da je trdna zagovornica pravic žensk in ne bo dopustila spolnega nadlegovanja. »Dokler tudi republikanci ne bodo naredili podobnega koraka, bo med nami očitna razlika. Ne samo da ženske predstavljajo večino volilnega telesa, ampak so po vsej državi, v obeh političnih strankah, naveličane vedenja, s katerim se soočajo na delovnem mestu,« je dejala demokratska poslanka Pramila Jayapal, ena od pobudnic pozivov k odhodu moških, ki so tarča obtožb o spolnem nadlegovanju. Podobno je ugotovila tudi Donna Brazile, nekdanja predsednica nacionalnega odbora stranke. »Ravno zato, ker Trump sedi v Beli hiši in Clarence Thomas [vrhovni sodnik, obtožen spolnega nadlegovanja] na vrhovnem sodišču, je pomembno, da demokrati ne zdrsnejo in imajo stroga merila.«

Sramotilni steber

Nekateri demokrati odkrito priznavajo, da so v primeru priljubljenega Frankna ubrali moralno držo, ker vedo, da bo demokratski guverner Minnesote za začasnega senatorja imenoval nekoga iz stranke. Na drugi strani politične ločnice je Trump presekal vrtenje okoli vrele kaše z imenom Moore in v ponedeljek odločno podprl Alabamca z besedami: »Pokaži jim, Roy!« Skrajni konservativec se je vrhu republikanske stranke zatikal v grlu, še preden ga je vrsta deklet obtožila spolnega nadlegovanja, ko so bile mladoletne, on pa tridesetletnik. Najmlajša naj bi imela le 14 let. Toda predsednik je javno sporočil, da v senatu potrebuje republikanca, zato ga je znova podprla tudi stranka, kljub zmrdovanju.

Demokratsko ostrenje meril sprejemljivosti kaže, kako bo potekala prihodnja politična razprava v mesecih pred jesenskimi kongresnimi volitvami. Desnica je namreč zadnje tedne odbila vse obtožbe na Moorov račun s kazanjem na Frankna, zdaj pa so na sramotilnem stebru sami. Zato so nemudoma obrnili ploščo. Po besedah vplivnega republikanca Newta Gingricha je za senatorja iz Minnesote glasovalo več kot milijon ljudi, zdaj ga »30 samooklicanih 'čistih' senatorjev izganja«. Toda kot je dejala Donna Brazile, dogajanja v strankah »ne spremljajo samo ženske, ampak tudi milenijci, spremljajo ga vsi«.