Zelena luč istospolnim porokam

Spodnji dom avstralskega parlamenta je potrdil zakon, ki sklenitev zakonske zveze omogoča tudi istospolnim parom.

Objavljeno
07. december 2017 16.57
AUSTRALIA-POLITICS-GAY-RIGHTS-MARRIAGE
Ka. M.
Ka. M.
Canberra – Po več desetletjih razprav in neodločenosti je spodnji dom avstralskega parlamenta potrdil zakon, ki po novem daje pravico do sklenitve zakonske zveze tudi istospolnim parom.

Zakonska zveza v avstralski zakonodaji odslej ni več pojmovana kot zveza med moškim in žensko, temveč kot »zveza dveh oseb«. Ob tem zakon predvideva, da lahko oseba, pristojna za sklepanje zakonske zveze, iz verskih razlogov zavrne poročanje istospolnih parov.

Da se istospolnim parom omogoči sklenitev zakonske zveze, je na novembrskem referendumu glasovalo slabih 62 odstotkov volivcev, ki so svoje glasove oddajali po pošti. Spodnji dom avstralskega parlamenta je zakon sprejel skorajda enoglasno po tem, ko ga je minuli teden potrdil senat. Poslanci so izid glasovanja pospremili z bučnim aplavzom in vzkliki navdušenja, v dvorani je plapolala tudi mavrična zastava.

Zakon bo dokončno stopil v veljavo v prihodnjih dnevih, ko ga bo podpisal še generalni guverner oziroma zastopnik britanske kraljice Peter Cosgrove. Takoj zatem se bodo pari lahko registrirali za sklenitev zakonske zveze, prvi obredi pa se bodo, skladno z dosedanjo prakso, odvili 30 dni po registraciji.