Mugabe v hišnem priporu

Zimbabvejski predsednik Mugabe potrdil, da je v hišnem priporu. Vojska je prevzela nadzor v prestolnici Harare.
Objavljeno
15. november 2017 09.08
Zimbabwe Political Turmoil
Š. J., STA
Š. J., STA

Harare - Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je danes v pogovoru z južnoafriškim kolegom Jacobom Zumo potrdil, da je v hišnem priporu, je sporočil Zuma. Voditelja sta se pogovarjala po telefonu, potem ko je v Zimbabveju oblast prevzela vojska. Zuma je še dejal, da je Mugabe dobro, poročajo tuje tiskovne agencije.

Južnoafriški predsednik je še dejal, da želi Južna Afrika prispevati k mirni rešitvi krize v sosednjem Zimbabveju. Zato bosta v to državo odpotovala južnoafriška obrambna ministrica Nosiviwe Mapisa-Nqakula in minister za varnost Bongani Bongo, ki se bosta pogovorila tako s predsednikom Zimbabveja kot z vojaškim vrhom, je pojasnil Zuma.

Zimbabvejska vojska zanika vojaški udar

Zimbabvejska vojska je danes prevzela nadzor v prestolnici Harare, a zanika, da je izvedla vojaški udar. V televizijskem nagovoru je sporočila, da so tarča kriminalci okoli predsednika Roberta Mugabeja, a zagotovila, da sta 93-letni predsednik in njegova družina »dobro in na varnem«.

Usoda Mugabeja, ki državi vlada od samostojnosti od Velike Britanije leta 1980 in njegove možne naslednice na položaju, soproge Grace Mugabe, ni jasna. Doslej se nista oglasila, po poročanju nekaterih medijev pa naj bi bila v rokah vojske. Južnoafriški spletni medij News24 je medtem poročal, da se Mugabe pripravlja na odstop.

Na Twitterju je Mugabejeva stranka Zanu-PF sporočila, da je bil za začasnega predsednika države postavljen bivši podpredsednik Emmerson Mnangagwa, ki ga je Mugabe minuli teden odstavil zaradi nelojalnosti, veljal pa je za njegovega morebitnega naslednika, poroča britanski BBC.


Se predsednik Zimbabveja Robert Mugabe pripravlja an odstop? Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP

BBC, ki navaja, da ni jasno, kdo upravlja račun stranke na Twitterju, je še poročal, da je stranka na tem družbenem omrežju sporočila še, da je vojska prijela finančnega ministra Ignatiusa Chomboja ter vodjo podmladka stranke, ki oba podpirata Grace Mugabe.

Mnangagwa je bil namreč v minulih mesecih vse bolj v konfliktu z Mugabejevo soprogo, ki je z njegovo odstavitvijo postala verjetna naslednica ostarelega predsednika, ki se oklepa oblasti.

V ponedeljek je general Constantino Chiwenga, tesen zaveznik Mnangagwe, opozoril Mugabeja, da bo posredovala vojska, če bo predsednik nadaljeval z izključevanjem bivših borcev za neodvisnost, ki podpirajo odstavljenega podpredsednika. »Čiščenje v stranki se mora končati,« je opozoril general, obkrožen z visokimi vojaškimi predstavniki.

Mugabejeva stranka Zanu-PF je v torek sporočila, da ne bodo popustili pod pritiski, izjavo generala pa so označili za »izdajalsko ravnanje«.

Po navedbah agencije Reuters vojaki in oklepna vozila danes blokirajo dostope do glavnih vladnih uradov, parlamenta in sodišč v središču Harareja. Na fotografijah je videti oklepna vozila in okrepljeno prisotnost vojske na ulicah prestolnice.


Generajmajor oboroženih sil Zimbabveja Sibusiso Moyo med televizijskim nagovorom.
Foto: ZBC/Handout/Reuters

Potem ko je vojska zasedla sedež državne televizije ZBC, je tiskovni predstavnik vojske, generalmajor Sibusiso Moyo danes v nagovoru zagotovil, da je predsedniku Mugabeju in njegovi družini zagotovljena varnost, saj so tarča vojske »kriminalci okoli Mugabeja«, ki povzročajo družbeno in gospodarsko trpljenje.

»Takoj, ko bomo končali nalogo, pričakujemo, da se bodo razmere normalizirale,« je dejal general, ki je blizu Mnangagwe.

V torek zvečer so iz prestolnice poročali o eksplozijah po tistem, ko je bilo podnevi videti tanke, ki so se napotili proti njej, na ulicah Harareja pa je bilo videti znatno okrepljeno prisotnost vojske, poročajo tuje tiskovne agencije.
EU poziva k mirni rešitvi v Zimbabveju

Evropska unija je izrazila zaskrbljenost nad dogajanjem v Zimbabveju, kjer je danes oblast prevzela vojska, dolgoletni predsednik države Robert Mugabe pa je v priporu. Ob tem je pozvala k mirni rešitvi krize v tej južnoafriški državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Vse vpletene strani pozivamo, naj od konfrontacije preidejo k dialogu, da bi dosegli rešitev po mirni poti,« je na opoldanski novinarski konferenci v Bruslju dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Catherine Ray. Povedala je še, da EU pozorno spremlja dogajanje na terenu ter poudarja nujnost spoštovanja temeljnih človekovih pravic ter ustavnega reda in demokratične vladavine.

Mugabe in njegova soproga Grace sta na seznamu tistih, proti katerim je EU uvedla sankcije. Te veljajo še za več drugih članov zimbabvejske vladajoče elite, obsegajo pa prepoved potovanja v EU in zamrznitev premoženja v uniji. EU je sankcije proti Zimbabveju prvič uvedla leta 2002 zaradi kršenja človekovih pravic.

Vodja britanske diplomacije Boris Johnson pa je danes dejal, da je težko reči, kako se bodo razvijale zadeve v Zimbabveju. »Najpomembneje je, da vsi želijo stabilen in uspešen Zimbabve. Vse pozivamo, da se vzdržijo nasilja,« je poudaril.

Več držav, med njimi ZDA in nekdanja kolonialna sila na tem območju Velika Britanija, so svojim državljanom, ki so trenutno v zimbabvejski prestolnici, svetovali, naj se zaradi politične negotovosti ne zadržujejo na prostem.