Zmajevo seme in njegova trava

Veliki projekt kitajske oblasti je, da kitajsko visoko družbo očisti mamil.

Objavljeno
09. januar 2015 20.31
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika

Slavni igralec v kungfu filmih Jackie Chan in njegov sin Jaycee sta se zdela kot prikazni iz preteklosti. V petek je bil namreč Chan mlajši obsojen na šest mesecev zapora in 300 evrov kazni zaradi posedovanja marihuane in omogočanja drugim, da jo kadijo.

»Zamudil sem priložnost, da ga spravim v red,« je za tiskovno agencijo Xinhua izjavil oče Chan. »Zdaj pa mi država pomaga, da ga vzgojim in rešim vseh slabih navad.«

»Storil sem kriminalno dejanje in si zaslužim kazen,« se je kesal Jaycee, ki je tako kot njegov oče igralec. »Tega ne pravim zato, ker bi si mislil, da bi me morali blago obravnavati. Upam, da si bom prislužil odpuščanje s svojimi deli v prihodnosti.«

Oče in sin sta zvenela kakor Kitajci iz časa velike kulturne revolucije, ko sta bila zločin in kazen tesno povezana z državo, se pravi, s partijo. Takrat je tudi najmanjši prestopek izzval globok občutek družinskega sramu. Oba sta se – Jackie pred kamerami, Jaycee pa pred tožilci – globoko priklonila in prosila odpuščanja. Ko je bila kazen končno izrečena, je sodnik opomnil 32-letnega otroka, naj se »vrne na pravo pot« ter naj »pazi na svoj ugled«.

Jackie Chan se je rodil kot Chan Kong-san, kar pomeni »rojen v Hongkongu«. Kot igralec je znan pod psevdonimom Cheng Long, v katerem osebno ime Long pomeni zmaj. Njegovi rojaki so ga tako tudi doživljali, kot poosebljeni lastni nacionalni ponos in simpatično predstavo mitske pošasti, ki vedno premaga zlo in v vsaki situaciji potrjuje veličino tradicionalnih kitajskih vrednot: sočutje, pravičnost in trdno moralno držo.

Vendar pa je zmajevo seme, ko so ga zalotili z marihuano, osramotilo očeta. Jayceeja so 14. avgusta, ko je skupaj s tajvanskim igralcem Ko Chen-tungom odhajal iz salona za masažo stopal, ustavili policisti. Hitro so ugotovili, da sta tisti večer oba kadila travo. Preiskali so Jayceejevo stanovanje in v njem našli sto gramov marihuane. Chan mlajši se je znašel v težavah.

Zgled »objektivnosti«

Čeprav ni dvoma, da je Jaycee posedoval in kadil marihuano, je prav tako nedvomno, da je kitajska oblast prav njega izbrala za primer, s katerim je hotela pokazati, kako »objektivna« je pri izvajanju zakonov. Tudi Koja so zaprli, a so ga po dveh tednih izpustili, Jayceeju pa zagrozili, da lahko dobi tudi do tri leta zapora, če ne bo priznal vsega, kar zahtevajo od njega, in če ne bo sodeloval s tožilci. Mladi Chan je privolil v sodelovanje. Na twitterju je sporočal, kako zelo se kesa, pokorno je sprejemal očetova sporočila, da ga je osramotil, na vseh fotografijah z zaslišanj pa je bil videti veliko mlajši, kot je v resnici.

Sojenje je bilo javno, a se ga nista udeležila ne Jackie ne njegova žena Lin Feng-jiao. S tem sta hotela sinu – še bolj pa kitajski javnosti – pokazati, da sta bolj besna kakor zaskrbljena. Hongkonški kungfu Zmaj je zadnje čase postajal bolj kitajski od Kitajcev. Pred olimpijskimi igrami v Pekingu leta 2008 je nosil olimpijsko baklo, kritiziral je vse, ki so demonstrirali proti kitajski politiki do Tibeta, in se norčeval iz tajvanske demokracije. Leta 2009 je bil celo imenovan za »ambasadorja proti drogi« Ljudske republike Kitajske.

Veliko droge med slavnimi

Njegovega sina so kaznovali tudi zato, ker je eden od velikih projektov zdajšnje oblasti ta, da kitajsko visoko družbo očisti drog. Slavni igralci, pisatelji, glasbeniki in režiserji se na veliko drogirajo. Pri tem se zanašajo na to, da jih bo njihova popularnost ščitila pred pregonom, svetniški sij slave pa pred zakonom. Zdajšnja vlada želi svojemu narodu sporočiti, da če sodišča že ne morejo biti neodvisna od partije, so neodvisna vsaj od javnega mnenja.

Jayceeja so aretirali pred petimi meseci, iz zapora pa ga bodo izpustili 13. februarja. Ravno pravi čas, da bo lahko doma praznoval kitajsko novo leto, ki se bo začelo 19. februarja. »Za sto gramov marihuane samo šest mesecev?!« je komentiral nekdo na internetnem forumu. »Očitno je koristno imeti dobro zaledje.« Jackie Chan prisega, da ni izrabljal vez in poznanstev. To, da je na Kitajskem tu in tam kaj daroval v dobrodelne namene, nima nič opraviti z njegovim sinom. »Mali bo plačal za svojo nemoralnost,« pravi oče. Prav res, malo zapora in malo denarja. Jaycee si bo avanturo s travo dobro zapomnil. Trava ni dobra! Država je zakon!