Tekma za nafto na vzhodu Sirije

Za nadzor nad naftnimi polji v bližini Deir ez Zorja si, skupaj z zavezniki, prizadevajo tako vladne sile kot zavezništvo SDF.

Objavljeno
27. september 2017 12.30
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-RAQQA
Ka. M.
Ka. M.

Na vzhodu Sirije, v provinci Deir ez Zor, bogati z nafto, te dni potekata dve ločeni ofenzivi proti silam Islamske države (IS). Na zahodnem bregu reke Evfrat proti meji z Irakom prodirajo enote sirskih vladnih sil, ki jim ob strani stoji Rusija, na vzhodnem bregu pa položaje skrajne sunitske milice napadajo pripadniki kurdsko-arabskega zavezništva Sirske demokratične sile (SDF) ob podpori ZDA.

Zavezništvo SDF je v želji, da bi prehitelo sile, zveste režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, v zadnjih dneh celo premestilo del enot, ki bijejo ogorčene boje za samooklicano sirsko prestolnico Islamske države Rako, v provinco Deir ez Zor. Zaradi tega bi se lahko napovedi o skorajšnjem padcu Rake izkazale za nekoliko preuranjene, čeprav končni izid bitke že dolgo ni več vprašanje.

Boji v Deir ez Zorju tako niso več usmerjeni zgolj proti Islamski državi, vse vojskujoče se strani si več kot očitno prizadevajo pridobiti nadzor nad bogatimi nahajališči nafte, ki ležijo južno od istoimenskega mesta, na vzhodnem bregu Evfrata. Zaradi tega so v »dirki proti jugu« v nekoliko boljšem položaju sile SDF, ki prodirajo po tej strani reke, vladnim silam pa je v zadnjih dneh s pomočjo ruskih inženirskih enot uspelo postaviti pontonski most čez njo.


Za povečavo kliknite na grafiko.

Tako kot v vsej sirski vojni, ki divja že več kot šest let, so tudi v Deir ez Zorju glavna žrtev spopadov civilisti. V bombnih napadih ruskih in ameriških letal na položaje IS v mestih je samo v zadnjih dneh izgubilo življenje na desetine ljudi, mnogi pred nasiljem bežijo s svojih domov, med begunci pa so pogosto pomešani tudi borci Islamske države, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Sirske vladne sile so na začetku tega meseca prebile več kot dveletno blokado Deir ez Zorja, prestolnice istoimenske province na vzhodu Sirije. Bitka za nadzor nad mestom sicer še ni končana, a se bo to predvidoma zgodilo kmalu, saj je sirska vojska borce IS že skoraj povsem obkolila v delu Deir ez Zorja. Islamska država se pred ofenzivo vladnih sil in SDF pomika vzdolž Evfrata, proti iraški meji, v njenih rokah pa za zdaj ostaja še nekaj večjih krajev, med njimi Majadin in Abu Kamal.