Erdogan: Turčija de facto nad Kurde v severni Siriji

Režim Bašarja al Asada je tudi uradno obvestila o začetku operacije. Sirija pa je Turčijo že posvarila pred morebitnim napadom.
Objavljeno
20. januar 2018 15.14
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-TURKEY
M. Č., STA, Be. B.
M. Č., STA, Be. B.
Ankara - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes v televizijskem prenosu dejal, da je turška vojska de facto že začela kopensko vojaško operacijo proti sirskemu mestu Afrin, ki je pod nadzorom Kurdov. Več ni pojasnil, je pa dodal, da bo tej operaciji sledila druga na mesto Manbij na vzhodu Sirije, ki je prav tako pod nadzorom Kurdov.

Turčija danes osmi dan obstreljuje mesto Afrin na severozahodu Sirije. Ob tem so napovedali, da se bo vojska danes odzvala na »sovražni ogenj« kurdske milice YPG. Erdogan je danes tako napovedal še dejanski začetek vojaške operacije.

Medtem je ofenzivo Oljčna vejica potrdila tudi turška vojska. Kopensko in zračno ofenzivo bodo izvajali »s spoštovanjem sirske teritorialne celosti«, so zagotovili. Turčija je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada uradno obvestila o začetku operacije Oljčna vejica. 

Z njo želi po lastnih navedbah osvoboditi prebivalce obmejnega območja na severu Sirije, ki jih zatirajo teroristi. Cilj ofenzive je kurdska milica YPG, ki jo Turčija smatra za teroristično skupino, ZDA pa jo dojemajo kot ključnega zaveznika v boju proti Islamski državi (IS).

»Vse strani smo obvestili, kaj počnemo. Pisno smo obvestili celo sirski režim,« je za televizijo 24 TV po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. »Čeprav z režimom nimamo odnosov, smo storili vse korake v skladu z mednarodnim pravom,« je dodal.

Sirija je sicer trditve, da bi jo Turčija obvestila o »brutalnem« napadu na Afrin, zanikala.

Turški premier Binali Yildirim je kasneje pojasnil, da so turška vojna letala danes izvedla letalske napade na pozicije YPG. Po navedbah turške tiskovne agencije Anadolu so od začetka napadov zadeli 108 od 113 položajev YPG, vključno z letališčem. Več pripadnikov milice naj bi bilo ob tem ranjenih oziroma ubitih, kurdska tiskovna agencija Firat pa poroča o desetih ranjenih civilistih.

Ofenzivi so se po turških navedbah pridružili tudi sirski uporniki Svobodne sirske vojske (FSA), ki podpirajo Turčijo. Ni pa jasno, ali so mejo prestopili tudi turški vojaki.

Foto: Bulent Kilic/AFP

Rusija je medtem umaknila svoje sile z območja okoli Afrina, navedbe ruskega obrambnega ministrstva povzema nemška tiskovna agencija dpa. Za to so se odločili, da bi zavarovali svoje vojake. Koliko vojakov zadeva odločitev, ni znano, so pa v Moskvi obe strani pozvali k zadržanosti.

Cavusoglu je po telefonu danes govoril tudi z ameriškim zunanjim ministrom Rexom Tillersonom, a vsebina njunega pogovora ni znana, piše tiskovna agencija Dogan. S Tillersonom je govoril tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, sogovornika pa sta razpravljala o »ukrepih za zagotavljanje stabilnosti na severu države«.

K zadržanosti je vse vpletene strani pozvalo nemško zunanje ministrstvo. Velika Britanija pa je medtem ocenila, da ima zaveznica iz zveze Nato Turčija legitimni interes zagotavljanja varnosti svojih meja. Na britanskem zunanjem ministrstvu so dodali, da »podrobno spremljajo razvoj« dogodkov na območju.

Dpa ob tem izpostavlja, da Turčija močno kurdsko prisotnost na severu Sirije že dalj časa vidi kot nevarnost. A napad na z ZDA povezano skupino YPG je zelo tvegan, hkrati pa bi lahko služil tudi IS.

Milica YPG je že dolgo trn v peti odnosov med Turčijo in ZDA, ki jo dojemajo kot ključnega zaveznika v boju proti IS. Borci YPG so sicer igrali ključno vlogo v Sirskih demokratičnih silah, ki so oktobra lani džihadiste Islamske države pregnale iz Rake, njene prestolnice v Siriji. Turčija pa obtožuje YPG, da je veja prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Kurdi v sirskem mestu Jawadiyah zahtevajo izpustitev voditelja stranke PKK iz zapora in protestirajo v podporo prebivalcem Afrina. Foto: Delil Souleiman/AFP

Medtem ko svojo prisotnost na turško-sirsko meji krepi turška vojska, so jo okrepili tudi Kurdi. Na območju Afrina je tako bilo v petek že okoli 10.000 borcev, je sporočil tiskovni predstavnik YPG Rojhat Efrin. Dodal je še, da so v petek Turki obstreljevali predvsem civilne predele na podeželju območja Afrin.

Sirija je že posvarila Turčijo pred morebitnim napadom. »Svarimo turško vodstvo, da bomo morebiten začetek sovražnosti v Afrinu obravnavali kot agresijo turške vojske na suverenost ozemlja Sirije,« je v Damasku ta teden povedal namestnik sirskega zunanjega ministra Fajsal al Mokdad. Pripravljeni naj bi bili »uničiti katerikoli turški cilj na nebu nad Sirijo«.