Manevrom proti Kimu se je pridružila tudi Japonska

Washington in njegove azijske zaveznice nadaljujejo z vojaškimi vajami in postavljanjem ščita.
Objavljeno
25. oktober 2017 17.26
D. S.
D. S.
Severnokorejski režim je pred kratkim zaradi skupnih pomorskih manevrov ZDA in Južne­ Koreje opozoril Washington, da lahko »vsak trenutek ­izbruhne jedrska vojna«. Zdaj sta obe ­državi, ZDA in Južna Koreja,­ skupaj z Japonsko izvedli še dodatne dvodnevne ­manevre, namenjene predvsem testiranju skupne protiraketne obrambe.

Vojaške vaje v vodah Južne Koreje in Japonske so bile po poročanju tiskovnih agencij namenjene predvsem skupni obrambi pred morebitnim raketnim napadom, s katerim ves čas grozi severnokorejski diktator Kim Džong Un. Po trditvah južnokorejskega armadnega vrha so bili manevri načrtovani že lani, sodili pa naj bi v okvir rednih vojaških vaj, ki jih zavezniške armade izvajajo na vsakih ­nekaj mesecev.

Ameriški predsednik Donald Trump, ki vsem opozorilom navkljub očitno vztraja pri maksimalno trdi in tudi z neposrednimi vojaškimi grožnjami podprti politiki do severnokorejskega »rocket mana«, bo po napovedih Bele hiše to svoje stališče odločno zagovarjal in zahteval tudi od Pekinga, ki ga namerava obiskati v začetku prihodnjega meseca in v okviru svoje azijske turneje, ki bo trajala predvidoma od 3. do 14. novembra. Trump bo med njo poleg Pekinga obiskal tudi Japonsko, Južno Korejo in Filipine. V Washingtonu že od Trumpove zaostritve konflikta s Severno Korejo svarijo Pjongjang, da so tudi ZDA, ne glede na grožnje, s katerimi se igra severnokorejski diktator, »pripravljene na vse« in da nikakor ne mislijo popustiti.


Donald Trump ne popušča. Foto: AFP

Dokaz naj bi bila tudi predsednikova odločitev, po kateri ameriške letalske sile v tem delu sveta načrtujejo celo preventivno in permanentno uporabo strateških bombnikov dolgega dosega vrste B-52, ki so bili v takih akcijah in z jedrskimi bombami na krovu nazadnje uporabljeni v času hladne vojne.

Protiraketni ščit bo dokončan kljub protestu

Da novi ameriški predsednik Donald Trump v jedrskem sporu s Kim Džong Unom ne namerava popuščati, naj bi dokazovala tudi postavitev protiraketnega ščita, ki ga bodo Združene države v Južni Koreji dokončale kljub protestom Pjongjanga, Kitajske in Rusije. O tem naj bi se, kot je, sklicujoč se na ameriške vojaške vire, poročala južnokorejska tiskovna agencija, dokončno dogovorili minuli konec tedna. Protiraketni sistem, namenjen obrambi pred morebitnimi severnokorejskimi izstrelki in jedrskimi grožnjami, bo stal približno 300 kilometrov južno od Seula, vodili pa ga bodo ameriški strokovnjaki, ki bodo z njim seveda zaščitili tudi svoja vojaška oporišča na Korejskem polotoku.


Skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje. Foto: Tim Kelly/Reuters

Proti ščitu so v Pekingu in Moskvi

Združene države Amerike so začele postavljati protiraketni sistem v Južni Koreji že konec aprila. Zdaj naj bi bil dogovor o postavitvi sistema dokončen. In to kljub temu, da proti ameriškemu raketnemu sistemu, predvsem zaradi povečanja nevarnosti morebitnega spopada, protestira tudi ­južnokorejsko ­prebivalstvo. 

Proti ameriškemu protiraketnemu sistemu na Korejskem polotoku sta tudi Peking in Moskva, ki se očitno bojita, da ogromen in visoko zmogljiv radar skupaj z ameriško protiraketno obrambo nikakor ne bo namenjen le zaščiti Južne Koreje pred severnokorejskimi izstrelki, ampak da bo sistem zgodnjega opozarjanja od »zelo blizu« lahko neposredno nadzoroval tudi dogajanje na izstreliščih na Kitajskem in v Rusiji.