Mošeja Al Nuri v rokah iraške vojske

V prihodnjih dneh se obeta konec bitke za Mosul.

Objavljeno
29. junij 2017 15.26
MIDEAST-CRISIS/IRAQ-MOSUL
Ka. M.
Ka. M.

Mosul − Iraške oborožene sile so zavzele ostanke mošeje Al Nuri, ki so jo prejšnji teden razstrelili pripadniki samooklicane Islamske države (IS). Zavzetje ostankov mošeje ima veliko simbolno vrednost, saj je IS tam pred tremi leti razglasila kalifat.

Predstavniki koalicije, ki se pod okriljem ZDA bori proti IS in iranske oblasti, so sporočili, da zavzetje mošeje pomeni poraz IS. »Njihova fiktivna država je padla,« je v imenu iraških sil povedal Jahja Rasul, poroča Al Džazira.  »Protiteroristične enote nadzorujejo mošejo Al Nuri in minaret Al Hadba,« so sporočili s skupnega poveljstva vojaških operacij v Iraku, piše STA.

Iraške oblasti pričakujejo, da se bo osemmesečna bitka za Mosul končala v prihodnjih dneh.

Pojavljajo pa se številna ugibanja, kje je voditelj IS Abu Bakr al Bagdadi. Kje se nahaja, je neznanka že mesece, v medijih pa so se že večkrat razširile novice o njegovi domnevni smrti.

Mošeja in minaret sta še ena znamenitost na dolgem seznamu prizorišč in spomenikov kulturne dediščine, ki jih je skrajna skupina uničila v Iraku in Siriji. Poševni minaret, znan kot Al Hadba, stoji poleg mošeje Al Nuri in je veljal za eno najbolj priljubljenih in prepoznavnih znamenitosti v Mosulu, piše STA. Uničenje minareta so obsodili tudi pri Unescu.