Moskva svari Asada, naj ravna v skladu z mirovnim procesom

Začel je veljati dogovor o prenehanju sovražnosti v Siriji, a brez učinka. Prav tako so prestavili mirovne pogovore.

Objavljeno
19. februar 2016 12.39
MIDEAST-CRISIS/SYRIA
Mo. B.
Mo. B.

Damask – Če bi vse potekalo, kot je bilo dogovorjeno, bi moralo danes v Siriji, v skladu z dogovorom iz Münchna, na nekaterih bojiščih potihniti orožje. S tem naj bi namreč nastali pogoji za nadaljevanje sicer zastalih mirovnih pogajanj o Siriji, a za zdaj nič ne kaže, da bo dogovor zaživel. Prav tako je posebni odposlanec ZN danes še sporočil, da za 25. februarja ne more sklicati mirovnih pogovorov. »Za priprave in vabila potrebujemo še deset dni,« je sporočil Staffan de Mistura.

Skupina 17 držav se je prejšnji petek v Münchnu dogovorila za končanje sovražnosti v Siriji. Prekinite ognja naj bi veljala za vse vojskujoče strani, z izjemo skrajnih islamističnih skupin Islamske države in Fronte al Nusra. S tem bi nastali pogoji za bolj uspešno nadaljevanje mirovnih pogovorov, zastalih v začetku meseca, ko so opozicijske skupine zapustile pogajalsko mizo. Razlog za to je bila silovita vladna ofenziva na mesto Alep, ki je dotlej veljalo za eno od trdnjav upornikov. Režimskim silam je ob pomoči ruskih zračnih sil uspelo presekati eno ključnih oskrbovalnih poti, s tem pa so opozicijskih silam zadali enega večjih udarcev od začetka vojne.

Čurkin: Dogovor edinstvena priložnost za Sirijo

Napredovanje režimskih sil je tako zamajalo pogajanja in nič ne kaže, da se namerava Bašar al Asad ustaviti. Kmalu po najavi dogovora v Münchnu je v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je končni cilj režimskih sil prej ali slej znova prevzeti nadzor nad celotno Sirijo. »Ne glede na to, ali je to možno ali ne, to je naš cilj, ki smo si ga zadali, brez kakršnegakoli oklevanja. Nobenega smisla ne bi imelo, da bi dejali, da smo se kateremu delu pripravljeni odpovedati.«

Foto: Joseph Eid/AFP

Na njegove izjave se je danes odzval ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin, ki je dejal, da Asada čakajo hude posledice, če ne bo ravnal v skladu z mirovnim procesom, za katerega se zavzema Moskva. »Rusija je veliko investirala v to krizo - politično, diplomatsko, zdaj pa tudi vojaško. Zato bi hoteli, da se Asad na to odzove,« je povedal, ob tem pa še dodal, da stališče, o ponovni osvojitvi celotne Sirije, ni v skladu z ruskimi diplomatskimi prizadevanji.

Dejal je še, da ima Sirija, če bo sledila vodstvu Rusije pri reševanju krize, še vedno možnost, da iz nje izide »dostojanstveno«. »Če bodo kakorkoli skrenili s poti – gre za moje osebno mnenje – bo prišlo do zelo zapletene situacije.« Kljub razmeroma ostrim besedam, namenjenim režimu, s katerim imajo dober odnos, pa je nato namignil, da ni vredno dajati prevelike veljave eni ali drugi izjavi in iz nje narediti dramo. »Voditi bi nas moralo ne kaj je dejal, z vsem spoštovanjem do osebe na tako visokem položaju, ampak, kaj bo naposled storil.«

Čurkin je ob tem še povedal, da je dogovor iz Münchna »edinstvena priložnost za Sirijo po petih letih vztrajnega uničevanja«.

Humanitarna pomoč na poti

Pred tednom dni so se sicer dogovorili tudi o krepitvi dostave humanitarne pomoči do ljudi iz obleganih območij, pri čemer pa se po poročanju STA obeta večji uspeh. Združeni narodi so namreč v četrtek napovedali, da bi jim lahko v tednu dni uspelo vsem 18 obleganim območjem v Siriji dostaviti humanitarno pomoč. Doslej je humanitarna pomoč dosegla pet krajev.