Pogajanja o Siriji v Ženevi preložena na 20. februar

Pogajanja o Siriji, ki bi morala pod okriljem Združenih narodov potekati v Ženevi 8. februarja, so preložena.

Objavljeno
31. januar 2017 18.24
Šp. B., STA
Šp. B., STA

Ženeva/New York - Pogajanja o Siriji, ki bi morala pod okriljem Združenih narodov potekati v Ženevi 8. februarja, so preložena na 20. februar. Posebni odposlanec Združenih narodov (ZN) za Sirijo Staffan de Mistura je danes Varnostnemu svetu ZN dejal, da bo imela sirska opozicija tako več časa, da se pripravi, sta za francosko tiskovno agencijo AFP povedala neimenovana diplomata. De Mistura naj bi kot razlog za preložitev navedel tudi, da bodo z večjo pripravljenostjo sirske opozicije lahko dosegli tudi bolj odprte pogovore.

Preložitev pogajanj na konec februarja je sicer v petek že potrdil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, vendar takrat preložitve v ZN niso potrdili. Lavrov je novico o preložitvi pogovorov sporočil na srečanju s predstavniki manjših sirskih opozicijskih skupin, na katerem je bilo govora o mirovnih pogovorih za sirsko krizo v Kazahstanu, ki so se prejšnji teden končala brez večjega preboja. Takrat je bil tudi kritičen do pasivnosti ZN, saj že od aprila lani niso organizirali novih pogajanj o Siriji.

Na pogajanjih v Astani, ki so potekala pod okriljem Rusije in Irana ter Turčije, ki za razliko od prvih dveh podpira sirske upornike, so pričakovali prve neposredne pogovore med predstavniki oboroženih sirskih skupin in režima v Damasku. A uporniki so to zaradi kršitev prekinitve ognja v Siriji zavrnili in posredniki so bili primorani krmariti med obema stranema. Na koncu je bil glavni rezultat kazahstanskih pogovorov dogovor treh strani - Rusije, Turčije in Irana, da bodo skušale okrepiti krhko prekinitev ognja v od vojne razdejani državi.