Sirska točka 0

Sirske rane so pregloboke, da bi se lahko kadar koli zacelile. Vojna se še ne bo končala.
Objavljeno
03. november 2017 13.54
Boštjan Videmšek
Boštjan Videmšek
V provinci Deir ez Zor se bo v prihodnjih tednih odločalo o prihodnosti Sirije, razkosane in opustošene države, kjer so zadnjih šest let in pol potekale lokalne, regionalne in globalne vojne.

V bojih za ozemlje, nafto in geostrateški položaj si bodo nasproti stali vsi ključni akterji vojne - razen poražene Islamske države. Na eni strani kurdsko-arabska koalicija Sirskih demokratičnih sil, ki jo podpira mednarodna zasedba pod vodstvom Združenih držav, in na drugi sirske vladne sile ter njihovi ruski, iranski, libanonski in iraški zavezniki.

Neposreden konflikt ne bi koristil nikomur, toda v razbeljenosti odnosov in (ne)predvidljivosti na frontnih črtah, kjer lahko en napačen korak spremeni tok zgodovine, je mogoča - tudi zaradi razmer v sosednjem Iraku in turške živčnosti - silovita eskalacija spopadov.

A o tem, kdo je zmagovalec sirske (svetovne) vojne, v kateri je na vrhuncu spopadov sodelovalo sedemdeset držav, ni dvoma. Režimu predsednika Bašarja al Asada je z odločilno pomočjo ruskih bombnikov, iranske republikanske garde in libanonskega Hezbolaha pod svoj nadzor uspelo povrniti velik del izgubljenega ozemlja in se obenem - ob mrku zgodovinskega spomina in (samo)degradaciji uporniških skupin - vzpostaviti kot »edina možnost«. Še posebej ob logiki uravnilovke, ki so jo Rusi »potegnili« prek vseh uporniških skupin. Ob ameriškem nespretnem umikanju iz bližnjevzhodnega pekla, za katerega je daleč najbolj odgovoren prav Washington, in iranski vzpostavitvi šiitskega polmeseca, ki iz Teherana prek Bagdada in Damaska vodi proti Sredozemlju, je Asadovo preživetje zagotovljeno. To ne pomeni, da je sirska vojna končana in da je mir - v kakršni koli obliki - pred vrati. To so namreč vrata pekla.