Sirska vojska presekala ključno preskrbovalno pot Alepa

Opozicijskim silam v mestu na severu Sirije je tako onemogočila dostop do turške meje.

Objavljeno
03. februar 2016 19.19
SYRIA-CONFLICT-ALEPPO
Mo. B., Ma. Ja.
Mo. B., Ma. Ja.

Damask – Po navedbah neimenovanega vojaškega vira je sirska vojska zadala velik udarec uporniškim silam v mestu Alep na severu Sirije – presekali so eno ključnih oskrbovalnih poti za predel mesta, ki je pod nadzorom upornikov, in obenem končali triletno obleganje dveh vasi, Nubl in Zahra, ki sta pod nadzorom vlade.

Po poročanju sirske državne televizije, ki jo povzema BBC, so režimske sile in njihovi zavezniki zmago dosegli ob izdatni podpori ruskih zračnih sil. Te cilje, severno od Alepa, napadajo zadnjih nekaj dni.

Sirski režim o ofenzivi poroča v času, ko v Ženevi potekajo mirovna pogajanja. Po poročanju BBC so predstavniki delegacije, ki zastopa več opozicijskih skupin, včeraj popoldne prekinili pogovore s posebnim odposlancem ZN za Sirijo Staffanom de Misturo, potem ko so se pritožili nad ruskimi napadi na uporniške pozicije v okolici Alepa. »Raven zaupanje med obema stranema je skoraj nična,« je povedal de Mistura.

Sirska vojna se počasi približuje peti obletnici. Od marca 2011 je bilo v državi ubitih več kot 260.000 ljudi. Enajst milijonov Sircev je moralo zapustiti domove, več kot 4,5 milijona se jih je zateklo v sosednje države.

ZN prekinili mirovna pogajanja o Siriji

Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je sporočil, da so do 25. februarja prekinili mirovna pogajanja o Siriji, ki potekajo v Ženevi. »Več je treba še narediti,« je sporočil po večdnevnih neuspešnih prizadevanjih, da bi za isto mizo dobil predstavnike sirske vlade in opozicije.

Kot je poudaril de Mistura gre le za začasen premor in ne za konec ali propad pogovorov. »Obe strani sta nakazali, da sta zainteresirani, da se politični proces začne,« je še dejal.