Sirska vojska zavzela zadnjo trdnjavo Islamske države

Gre za mesto Deir ez Zor na vzhodu Sirije, ki se nahaja v istoimenski z nafto bogati pokrajini.
Objavljeno
03. november 2017 10.11
SYRIA-CONFLICT-DEIR EZZOR
Ka. M., STA
Ka. M., STA
Damask − Sirska vojska in z njo povezani borci so zavzeli mesto Deir ez Zor na vzhodu Sirije, ki je bilo v rokah skrajne Islamske države, je v četrtek sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Informacijo so danes potrdili tudi sirski državni mediji.

Kot je sporočil observatorij, so režimske sile in njihovi zavezniki z rusko pomočjo iz zraka prevzeli popoln nadzor na glavnim mestom z nafto bogate pokrajine Deir ez Zor ob meji z Irakom. Po navedbah omenjene organizacije so boji končani, v mestu pa zdaj poteka »čiščenje«.

Mesto Deir ez Zor je bilo zadnja večja trdnjava samooklicane islamisitične skupine Islamska država v Siriji. Džihadisti so večji del mesta zavzeli leta 2014, zanje pa je bilo strateško pomembno zaradi bližine meje z Irakom in nahajališč nafte na tem območju.

Skrajneži so do pred kratkim zasedali večji del istoimenske pokrajine Deir ez Zor, zdaj pa so na udaru ločenih ofenziv režimske vojske in opozicijskih kurdsko-arabskih Sirskih demokratičnih sil, ki jih podpira koalicija pod vodstvom ZDA. Zaradi bojev v pokrajini je svoje domove zapustilo približno 350.000 ljudi, piše britanski BBC.

Ofenziva na mesto Deir ez Zor. Foto: AFP