Trump: Severna Koreja sponzorira terorizem

Kot pravno utemeljitev za uvrstitev Severne Koreje na teroristični seznam je navedel umor predsednikovega polbrata Kim Džong Nama.
Objavljeno
20. november 2017 19.58
President Donald Trump speaks during a meeting on tax policy with business leaders in the Roosevelt Room of the White House, Tuesday, Oct. 31, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
L. Z., STA
L. Z., STA
Washington - Ameriški predsednik Donald Trump se je danes na sestanku svoje vlade odločil, da bodo ZDA Severno Korejo označile za sponzorko terorizma, ker grozi svetu z jedrskim uničenjem in podpira mednarodni terorizem, vključno z umori v tujini.

»To bi se moralo že zdavnaj zgoditi. Že pred leti bi se moralo,« je dejal Trump in dodal, da gre za del njegove kampanje maksimalnega pritiska na režim Kim Džong Una.

Ta je naročil umor svojega lastnega polbrata Kim Džong Nama, ki sta ga februarja izvršili dve agentki na letališču v Maleziji in to je za ZDA teroristično dejanje, ki ga je sedaj Trump uporabil kot pravno utemeljitev za uvrstitev Severne Koreje na teroristični seznam. Vladni pravniki niso enotni, ali je to dovolj za uvrstitev na seznam sponzork terorizma, vendar pa interesov Pjongjanga v Washingtonu ne bo nihče zagovarjal.

Severna Koreja je bila že na tem seznamu State Departmenta do leta 2008, potem so jo z njega črtali zaradi dogovora o ustavitvi jedrskega programa v zameno za hrano, ki je prihajala, Severna Koreja pa je jedrski program vseeno obnovila, če ga je kdaj sploh ustavila. Na seznamu sponzork terorizma so že Iran, Sudan in Sirija.Trump je kot pravno utemeljitev za uvrstitev Severne Koreje na teroristični seznam navedel umor Kim Džong Nama (na sliki). Foto: Toshifumi Kitamura/AFP